V Thajsku mají spoustu skvělých věcí, ale pro mě je na špici jednoznačně tamní kuchyně. Vždy barevná, svěží, ale někdy ďábelsky pikantní se skvěle nakombinovanými a čerstvými ingrediencemi. Tyhle výborné kuřecí špízy vám snad aspoň trochu přiblíží chutě, se kterými se můžete v Thajsku setkat na každém kroku, a to doslova! V Bangkoku tyhle špízy dělají venku na každém rohu, na grilu s kolečky, pro místní i pro turisty. To je pak ten pravý kulinářský zážitek.

INGREDIENCE (2 porce)
- 2 velké stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1/2 lžíce rybí omáčky
- šťáva ze 1/4 limetky
- lžíce medu
- lžička drceného zázvoru
- lžíce thajské chilli omáčky
- 1/3 hrnku kokosového mléka
- 2 kuřecí prsa
- 3 lžíce arašídové pasty
- lžíce medu
- lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce thajské chilli omáčky
- lžička drceného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku vody
- šťáva z 1/2 limetky
RECEPT
- Nejdříve si připravte marinádu, na kterou budete potřebovat první půlku surovin. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno a smíchejte ze zbytkem ingrediencí (kromě kuřete) z první části seznamu. Pokud budete maso grilovat na ohni, je ještě potřeba, abyste aspoň 30 minut předem namočili dřevěné špízy do studené vody, aby na grilu nezačaly hořet.
- Všechny ingredience na arašídovou omáčku (z druhé části seznamu) včetně nadrobno nakrájeného česneku smíchejte v malém hrnci a vařte asi 10 minut do zhoustnutí. Hotovou omáčku servírujte do hlubší malé misky, do které si můžete kuřecí satay přímo namáčet. Můžete ji ozdobit také pár nasekanými arašídy.
- Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte kolmo ke směru svalových vláken na asi 2 cm tlusté hranoly. Maso pak pravidelně napíchněte na připravené špízy a začněte grilovat. Obě strany budou chtít tak 5 minut opékání. Doba grilování ale závisí na mnoha okolnostech – jak velké kousky masa máte, na čem grilujete a při jaké teplotě. Doporučuju vám nejlépe největší kus masa naříznout a zkontrolovat, zda je kuře hotové. Se syrovým kuřecím masem není radno si zahrávat. Vždy si tedy musíte být jistí, že maso, které servírujete, je stoprocentně propečené.
- Hotové kuřecí satay servírujte posypané čerstvým nasekaným koriandrem, s čerstvou zeleninou, teplou arašídovou omáčkou a několika limetami na pokapání hotového špízu. Dobrou chuť 🙂





