Pečené pomerančové donuty s cukrovou polevou

Tahle pečená verze klasických smažených donutů je méně mastná a těsto má taky trochu jinou konzistenci. Je tak trochu dortové. Přesto jde ale o skvělý dezert, který může mít díky různým polevám i mnoho chutí. Já jsem pro dnešek zvolila tyto pečené pomerančové donuty, protože kombinace kyselých citrusů a sladké cukrové polevy je prostě perfektní.  Jaké další kombinace vymyslíte vy?

 

 

INGREDIENCE (asi 18 malých donutků)

  • 80 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • lžička drcené sušené pomerančové kůry
  • špetka soli
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce oleje
  • 200 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 2 pomeranče
  • asi 6 lžic moučkového cukru

 

RECEPT

  1. Nejdříve si zapněte troubu a předehřejte ji na 200 °C. Do mísy od robota odměřte třtinový cukr a nechte ho pořádně rozmíchat s povoleným máslem. Jakmile je směs hladká, přidejte za stálého míchání pomerančovou kůru, špetku soli,  mléko a olej, poté i odměřenou mouku s pečicím práškem. Nakonec do mísy vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče.
  2. Papírovou utěrku jemně namočte do oleje a pak s ní vytřete formu na donutky tak, aby byla trochu mastná, ale netekl z ní olej. Hotové těsto přemístěte do pevnějšího sáčku, ten pevně uzavřete tak, aby v něm bylo co nejméně vzduchu a jeden spodní rožek odstřihněte, aby vznikla asi centimetrová díra. Tou pak těsto plňte do půlky formy. Ne víc, protože jakmile donutky naskočí, měla by v nich pořád uprostřed zůstat díra.
  3. Naplněnou formu vložte do nahřáté trouby a pečte asi 15 minut, než všechny donutky zezlátnou. Hned po vytáhnutí z trouby je opatrně vysypejte na mřížku a nechte vychladit. Jakmile zchladne i forma, můžete ji znovu naplnit zbytkem těsta a postup od 2. bodu opakovat.
  4. Šťávu z jednoho pomeranče zamíchejte s asi 6 lžícemi moučkového cukru. Poleva by měla být tekutá tak akorát, aby zůstala na povrchu donutu a nestekla celá dolů. Pokud je moc řídká, přidejte více cukru. Pokud příliš hustá, přidejte pár kapek pomerančové nebo citronové šťávy. V rozmíchané polevě namáčejte vychladlé donuty horní stranou a dejte je okapat zpět na mřížku. Pokud chcete, můžete na čerstvou polevu nasypat ještě něco na ozdobu, třeba čokoládové hoblinky nebo jiné cukrové zdobení.

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..