Sázená vejce s domácí slaninou a grilovanými rajčaty

Popravdě, tohle není tak úplně recept. Sázené vejce, tedy volské oko, snad umíme připravit úplně všichni. Je to spíš inspirace, jak i toto obyčejné jídlo ozvláštnit a dodat mu trochu svěžesti díky rajčatům grilovaným na větvičce. Ty já totiž miluju a se sázeným vejcem si je dopřávám skoro vždycky. Domácí slanina téhle vydatné snídani dodá skvělou chuť. Pokud ji ale nemáte, dobře k tomu postačí i kupovaná slanina vysoké kvality nebo dietnější verze – vysokoprocentní šunka. Díky tomu, že je tohle jídlo hotové opravdu za chviličku, nemusíte se při jeho přípravě omezovat jenom na víkend. Zkuste někdy vstát o 5 minut dřív a pochutnat si na něm i ráno před odchodem do práce. Hotové je za chviličku, pár minut ale věnujte tomu, abyste si jídlo pořádně vychutnali.



INGREDIENCE (2 porce)

  • 6 (nejlépe domácích) vajec
  • 6 plátků (nejlépe domácí) slaniny
  • 2 stonky s cherry rajčátky
  • pažitka na ozdobení
  • sůl, pepř a koření

RECEPT

1. Pokud chcete dělat snídani pro dva najednou, je ideální mít dvě úplně stejné střední pánve a dělat obě porce naráz. Pokud ale nemáte, budete si muset vystačit s postupnou přípravou. Pánve tedy dejte nasucho rozehřát na střední plamen. Pokud máte slaninu vcelku, nakrájejte ji na tenké plátky a ty rozložte po 3 na obě pánve. Rajčata omyjte a usušte a položte na pánev vedle slaniny. Obojí sem tam otočte, aby se ani rajčata ani slanina nepřipekla.

2. Mezitím, co se slanina opéká, vyklepněte si do dvou misek po 3 vejcích. Jakmile pustí slanina tuk, vytáhněte z pánví opečená rajčata a místo nich tam vlijte vejce. Rozlijte je po pánvi tak, aby se dotýkala všech kousků opékané slaniny.

3. Vejce nechte pár minut opékat, pouze po jedné straně. Občas pánví pohoďte k sobě a od sebe, abyste poznali, jak moc je bílek či žloutek hotový. Když se vám bude zdát akorát, můžete vejce sundat z pánve a servírovat je na talíř. Na chvíli dejte ještě zpět na pánev ohřát rajčata a mezitím vejce osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření. Já používám navíc sušený česnek a drcené chilli. Prohřátá rajčata položte opatrně vedle vajec se slaninou a podávejte teplé. Dobrou chuť 🙂




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..