Boží milosti

Už za pár dní tu máme masopustní neděli. K té podle tradice patří právě tohle velmi křehké smažené cukroví, které skvěle kombinuje kyselou chuť těsta a sladkost vanilkového cukru, ve kterém je obaleno. Nejtypičtějším tvarem, který vyráběly naše babičky, je čtverec s prořezy uprostřed. Zkuste ale trochu experimentovat a najděte si i vy svůj tvar, který se vám bude líbit nejvíce.

 

 

INGREDIENCE

  • 30 g másla
  • 125 g hladké pšeničné mouky
  • lžička moučkového cukru
  • špetka soli
  • žloutek
  • vejce
  • šťáva z 1/2 citronu
  • lžička citronové kůry
  • sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
  • vanilkový cukr k obalení

 

RECEPT

  1. Do mísy od robota odměřte studené máslo a mouku a začněte zpracovávat. Jakmile se máslo rozmělní na malé kousky a vznikne jemná drobenka, přidejte cukr a špetku soli. Do hrnečku vyklepněte jeden žloutek a jedno celé vejce, přidejte citronovou šťávu a kůru a potom vše najednou vlijte do první směsi a nechte robota, aby za vás zpracoval krásné sametové těsto.
  2. Těsto nechte asi 30 minut odpočinout zabalené ve folii na kuchyňské lince. Poté ho opatrně rozválejte (zkuste se obejít bez nějaké další mouky) a několikrát po sobě přeložte. Zprava doleva, pak shora dolů, zleva doprava a nakonec zespodu nahoru. Těsto opět zabalte do folie a nechte ho několik hodin nebo přes noc odpočinout v lednici.
  3. V hrnci si rozpalte nejlépe domácí sádlo ke smažení jednotlivých kousků. Odpočinuté těsto ještě jednou vyválejte, opět bez pomoci další mouky, asi na výšku 3 mm a nakrájejte ho na tenké proužky nebo čtverce. Každý z nich ještě jednou nebo dvakrát podélně nařízněte, ale řez nedokončujte až po okraj. Jeden konec těsta potom provlečte vzniklou mezerou. Díky tomu budou proužky zatočené a po osmažení budou hezky křupavé.
  4. Každý kousek smažte z obou stran, dokud nebude jemně růžový. Na začátku to bude trvat trochu déle, než se sádlo pořádně rozpálí, později vám bude stačit 30 sekund na každou stranu. Horké cukroví nechte chvíli na papírové utěrce okapat od přebytečného oleje, ale hned potom ho obalujte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..