Pečení mě asi nikdy nepřestane překvapovat. Někdy si, ani nevím proč, myslím, jak je některé věci složité upéct nebo uvařit. Když se konečně odhodlám a takový recept zkusím připravit, nestačím se divit. Všechno hotové za 20 minut a s luxusním výsledkem. Je tak jednoduché připravovat si to nejlepší doma, aniž bychom museli chodit do restaurace nebo kupovat nekvalitní polotovary. A právě tuhle myšlenku se vám snažím předávat.
Pokud přemýšlíte, co byste nejen zítra upekli pro svého miláčka, čokoládový fondant s tekutým středem je více než dobrá volba. Nejlépe se kombinuje se zmrzlinou, ale nezoufejte. Pokud ji nemáte zrovna teď v zimě plný mrazák, skvěle poslouží čerstvé ovoce nebo domácí marmeláda. Je jen potřeba trochu neutralizovat sladkou chuť čokolády nějakým kyselejším ovocem.
INGREDIENCE (4 porce)
1 vejce
2 žloutky
380 ml karamelového kondenzovaného mléka
3 lžíce celozrnné špaldové mouky
čerstvě mleté chilli
2 lžíce kakaa
máslo na vymazání
RECEPT
Postup je jednoduchý a překvapivě rychlý. Hned za začátek si předehřejte troubu na 220 °C. V míse od robota vyšlehejte vejce spolu se žloutky do jemné a husté pěny. Do té pak vmíchejte kondenzované mléko, to samé proveďte s moukou. Nakonec těsto okořeňte čerstvě namletým chilli a pro barvu a chuť přidejte kakao.
Všechny 4 malé zapékací formičky vymažte máslem a vysypte je kakaem. Díky tomu se dortíky nepřilepí a půjdou vám krásně vytáhnout. Těsto rozdělené na 4 díly rovnoměrně naplňte do forem a vložte do nahřáté trouby.
Dortíky pečte asi 13 minut, potom je pečlivě sledujte. Jakmile se na povrchu utvoří tuhá krusta, zkuste ještě špejlí, jestli je pevná a při převracení udrží tekuté srdce dortu uvnitř. Pokud se vám zdá dostatečně tuhá, hned dortíky vyndejte. Jejich vnitřek totiž musí být krásně tekutý, jak to u správného fondánu bývá.
Asi minutu ještě nechte zákusek odpočinout ve formě, poté překlopte a hned servírujte s čerstvými višněmi nebo višňovou marmeládou.