28.2.2018
Domácí celozrnné bagely
Znáte bagely? Takové to typicky americké pečivo s dírou uprostřed, které se dá plnit slaným i sladkým. V podstatě jako rohlík, chleba nebo toust. Já jsem si je zapamatovala nejvíc ze seriálu Suits, kde si na ně Harvey chodil každý den místo oběda. U nás jsou bagely v některých supermarketech k dostání, ale určitě je nehledejte v sekci čerstvého pečiva. Bývají v té (pro mě nechvalně) známé části s trvanlivým pečivem. To je skoro oxymorón, že? Trvanlivé pečivo. Co v něm musí být všechno obsaženo, aby takový bagel vydržel třeba měsíc a pořád vypadal jako čerstvý? Raději si to ani nepředstavujte a rovnou si upečte tyto čerstvé domácí celozrnné bagely, které máte za chvilku hotové a navíc i s částí celozrnné mouky.
INGREDIENCE (10 bagelů)
- 120 ml vlažného mléka
- lžíce třtinového cukru
- 20 g kvasnic
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g hladké bílé mouky
- 80 ml olivového oleje
- 3 vejce
- sůl
- bílý sezam
RECEPT
- Mléko krátce ohřejte tak, aby nebylo studené, ale zároveň ani horké. Do toho pak rozdrobte čerstvé kvasnice a přisypte lžíci třtinového cukru. Pokud bude mléko příliš horké, droždí zabijete a kvásek vám nevzejde, dejte si tedy opravdu záležet na jeho teplotě. Misku s kváskem nechte umístěnou někde v teple aspoň na 10 minut. Jakmile se na hladině začnou tvořit bublinky a celá směs zhoustne, máte vyhráno, kvásek vzešel a vy ho můžete použít.
- Teď můžete do mísy od robota odměřit obě mouky, přidat k nim olej, 1 vejce, 1 žloutek a nakonec i samotný kvásek. Na středním stupni nechte robota zpracovávat těsto několik minut. Potom ho nezapomeňte pořádně osolit (vím, o čem mluvím 🙂 ).
- Po asi 10 minutách zpracovávání budete mít uhnětené sametové těsto. Zakryjte tedy mísu čistou utěrkou a vše dejte vykynout alespoň na hodinu někam do tepla. Můžete si k tomu pomoci i troubou, kterou krátce zapnete na 50 °C, potom ji vypnete a mísu do ní vložíte.
- Po hodině až dvou těsto několikanásobně zvětší svůj objem. Přendejte ho na vál, který ani nemusíte předem pomoučit. Těsto je krásně sametové a skoro vůbec nelepí. Pokud si chcete ale práci ulehčit, podsypejte ho malým množstvím mouky. Jednou krátce propracujte těsto rukama a válečkem ho jemně vyválejte asi na 1,5centimerovou výšku. Pokud máte vykrajovátko na donuty, můžete ho teď použít. Já jsem vykrajovala velká kolečka velkým hrnkem na čaj a ta malá za pomocí panáku. Však víte, jak má bagel vypadat 🙂 Pokud vám zbude těsto třeba z malých vnitřních koleček, zapracujte ho do jedné velké hroudy a udělejte si z něj třeba malou pletýnku.
- Takto zpracované bagely položte na plech s pečicím papírem, přikryjte je utěrkou a nechte znovu ještě půl hodiny kynout. Ke konci kynutí zapněte troubu na 200 °C. Když bude pořádně rozpálená, rozšlehejte si v misce vidličkou poslední vejce a pořádně jím bagely potřete po celém jejich povrchu. Nakonec je ještě posypejte bílým sezamem a pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Občas na ně ale mrkněte a pokud začnou brzy měnit barvu, vytáhněte je o kousek dřív. Pokud budou i po 20 minutách dost světlé, nechte je tam poležet klidně déle. Správnou barvu od oka poznáte 🙂
- Než bagely rozříznete, nechte je pořádně vychladit. Teď už je jen na vás, čím je budete plnit 🙂
2 thoughts on “Domácí celozrnné bagely”