Březen v kuchyni

A je tu březen. Zatím sice platí to klasické “za kamna vlezem”, ale v první polovině měsíce má přijít oteplení a za 20 dní je tu dokonce jaro. Letošní březen je sice ve znamení 40denního postního období, ale přesto bude hlavním tématem v kuchyni příprava na Velikonoce, které letos připadají na 1. dubna. S přibývajícím teplem se na náš talíř konečně dostane i trochu jarní svěžesti a zeleně. V obchodě sice můžete koupit v podstatě cokoliv po celý rok, ale pokud zastáváte sezónní suroviny, pak si můžete pochutnat třeba na avokádu, brokolici, cibuličesneku, bramborách, polníčku nebo řeřiše.



Ke konci března vrcholí přípravné období Velikonoc a začíná Svatý týden. Květná neděle, Modré pondělí ani Šedivé úterý nejsou z hlediska tradičních receptů nijak zvláštní. Zato Škaredou středou to začíná. Ta letos připadá na 28. března. Jídlo, které se ten den uvařilo, nesmělo být hezké a muselo podléhat pojmenování celého dne. Připravovali se tedy různé placky, trhance nebo bramboráky, které hospodyně schválně při otáčení potrhaly, aby byly škaredé. Podle názvu dne mělo vypadat jídlo i na Zelený čtvrtek. Recepty z jarní zeleniny, luštěniny, zeleninové polévky, tradiční hrachová pučálka nebo pečené preclíky. Velký pátek pak byl pro naše předky přísným postním dnem. Povolenou měly bramboračku nebo pečené ryby, které si ale nemohla každá domácnost dovolit. Levnější alternativou tedy bylo bramborové těsto upečené do tvaru ryby. Kdo byl ale o hladu na Velký pátek, mohl to dohnat hned o den později. Na Bílou sobotu se totiž pekl klasický velikonoční mazanec, medové jidáše, velikonoční věnce nebo výborná velikonoční nádivka. Vrchol Velikonoc i velikonočních dobrot pak přichází v neděli na Boží hod velikonoční. Od rána se pekly tradiční kynuté buchty. K obědu se tradičně podával masový vývar, následovaný pečeným mladým masem – jehněčí, telecí nebo kůzlečí. Kdo neměl na stole jehněčí maso, připravil aspoň pečeného sladkého beránka, jako symbol nevinnosti. Velikonoční pondělí už je pak doslova vaječným dnem. Připravovala se nejen podle různorodých receptů, ale koledníci je také dostávali od mladých děvčat, která je předtím nazdobila. Je krásné, že některé tradice se zachovaly dodnes.



Velikonoce hýbou nejen Českem, v určitých obdobách se slaví po celém světě. V této době jde ale většinou už jen o svátek čokolády. Čokoládová vajíčka a zajíčci zásobují děti snad ve všech zemích. Mezi zajímavé velikonoční recepty patří ještě hot cross buns z Anglie. Oproti tomu v Irsku má větší popularitu než Velikonoce tradiční St. Patrick’s Day, tedy Den svatého Patrika, který se slaví 17. března. Kromě toho, že se ve světě vše barví nazeleno – od řek až po pivo, se zelená barva pomalu dostala i do receptů. My se podíváme na zelené saláty, smoothie, zkusíme připravit zelený popcorn nebo cupcakes. Dalším tradičním irským receptem je ještě oblíbený irish soda bread, u mě klasicky v celozrnné verzi.



Krásný březen!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..