Flambovaný celozrnný trhanec s ovocem a mandlemi

K tomuto receptu jsem ze začátku neměla vůbec důvěru. Chtěla jsem ho ale zkusit, protože ráda připravuju sezonní a tradiční recepty našich babiček. A tenhle patří mezi ně. Podle tradice je dnes Škaredá středa a na tu jedli naši předkové jídlo, které bylo taky škaredé. A k tomu patřil právě trhanec s ovocem a oříšky. Ale pane jo, ten mě teda překvapil. Je vážně naprosto skvělej, takže vám doporučuju ho taky zkusit 🙂

 

Flambovaný celozrnný trhanec s ovocem a praženými mandlemi

 

INGREDIENCE (2 porce)

  • 2 vejce
  • 20 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce višňové marmelády
  • hrst čerstvých borůvek

 

RECEPT

  1. Nejdříve oddělte žloutky od bílků a z těch pak vyšlehejte pevný tuhý sníh. Při šlehání do něj přidejte špetku soli, vymíchá se pak lépe. Žloutky dejte do větší mísy společně s cukrem a metličkou je ručně vymíchejte do pěny.
  2. Odměřte si mléko a mouku a postupně oboje přidávejte do žloutkové směsi a pořád míchejte. Až vypotřebujete mléko i mouku, opatrně do misky vmíchejte sníh.
  3. Na pánvi na středním plameni rozehřejte rostlinný olej nebo přepuštěné máslo a na to pak vlijte polovinu těsta tak, aby pokrývalo celou pánev. Těsto je hustší než na palačinky, mělo by tedy být tak centimetr vysoké. Nechte ho po jedné straně opéct a jakmile tahle tlustá palačinka trochu zhnědne a na povrchu se jí začnou tvořit bublinky, opatrně ji otočte. Jakmile bude zlatavá i z druhé strany, natrhejte ji dvěma ostřejšími vařečkami na malé kousky.
  4. Kousky trhance v pánvi zasypejte moučkovým cukrem a jemně pohazujte. Opékejte, dokud cukr nezkaramelizuje. Mezitím do malé pánvičky dejte nasucho na střední plamen opražit plátky mandlí.
  5. Jakmile z velké pánve cukr zmizí a kousky jsou obalené v karamelu, pokapejte všechny kousky dvěmi lžícemi rumu a opatrně jej zapalte. Pokud nemáte s flambováním zkušenosti, doporučuju tuhle část s rumem raději úplně vynechat. Pokud se do toho ale dáte, alkohol po chvíli vyhoří a jídlo po něm bude krásně vonět.
  6. Trhanec podávejte posypaný moučkovým cukrem, s višňovou marmeládou, čerstvými borůvkami a opečenými plátky mandlí. Dobrou chuť 🙂

 

Flambovaný celozrnný trhanec s ovocem a praženými mandlemi

 

Flambovaný celozrnný trhanec s ovocem a praženými mandlemi

 

Flambovaný celozrnný trhanec s ovocem a praženými mandlemi



1 thought on “Flambovaný celozrnný trhanec s ovocem a mandlemi”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..