Naked red velvet cake s krémem s mascarpone
Red Velvet cake je snad nejtypičtější americký dezert. Jeho důležitým prvkem, který tento dort dělá tak kultovní, je červená barva jeho korpusu, která se promítá i do jeho názvu. V dnešní době dosáhneme červeného zabarvení asi už jen pomocí potravinářského barviva, ale nebylo to vždycky tak. Tento dort má v Americe velmi dlouhou historii a v jeho počátcích nebylo potřeba žádnou umělou červeň přidávat. Červené zabarvení totiž způsobila reakce tehdejšího složení kakaa s kyselými složkami k pečení, tedy podmáslím a vinným octem. Dnešní kakao má už ale jiné složení než v historii, díky čemuž se některé jeho vlastnosti zlepšily, ale některé původní tím naopak ztratilo. To se týká právě jeho typického červeného zabarvení v reakci s kyselinami.
Já nejsem zastánce přílišného obarvování nebo dochucování jídel a dezertů, proto jsem protentokrát barvivo nepoužila. Tento red velvet cake tedy je upečený podle originální receptury red velvet cake, přestože není červený.
INGREDIENCE
- 100 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 230 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce holandského kakaa
- 240 ml podmáslí
- 2 vejce
- vanilka
- lžička jedlé sody
- lžička vinného octa
- 250 g krémového sýra
- 250 g mascarpone
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 400 ml šlehačky (33 nebo 40 %)
RECEPT
- Jako klasicky snad u všech dortů si hned na začátku můžete zapnout troubu a nechat ji předehřát na 180 C.
- Dortovou formu lehce vymažte máslem a dno vystelte papírem na pečení. Do mísy od robota odměřte změklé máslo a cukr a vymíchejte do pěny. Mezitím si do jiné mísy odměřte mouku, přidejte do ní škrob, kakao a špetku soli a rozmíchejte. V odměrce si smíchejte podmáslí s vejci a vanilkou a pokud chcete, přidejte v této fázi do podmáslí i ono červené barvivo, díky kterému budete mít opravdový red velvet.
- Jakmile máte máslo s cukrem vyšlehané do pěny, začněte k němu za stálého míchání postupně přidávat trochu moučné směsi a trochu směsi z podmáslí. Tak to střídejte, dokud nevypotřebujete všechny suroviny.
- Když máte těsto hotové, zkontrolujte, zda už je trouba rozehřátá na dostatečnou teplotu. Jakmile přidáte kypřící látku, je potřeba co nejrychleji vložit korpus do rozpálené trouby. Pokud máte vše připravené, v malé mističce smíchejte lžičku sody se lžičkou vinného octa. Tyhle dvě složky spolu začnou velmi dramaticky reagovat a vytvoří se hustá pěna, která dort při pečení provzdušní. Po smíchání směs rychle párkrát zamíchejte, opět rychle vmíchejte do těsta, ale tak, aby byla rovnoměrně všude, přelijte do připravené dortové formy a rychle se vším do trouby.
- Délka pečení závisí na tom, jakou formu na dort použijete. Pokud je nízká a široká, bude vám stačit na pořádné propečení méně času, než když máte vysokou formu s menším průměrem. Obecně ale doporučuju péct 30 minut a poté začít zkoušet párátkem, zda už je těsto správně propečené.
- Když se korpus peče, je správný čas na přípravu krému. V míse od robota začněte šlehat krémový sýr a mascarpone společně s cukrem a vanilkou. Až je směs hladká a spojitá, přilijte pomalu postupně 400 ml vysokoprocentní šlehačky. I když to tak nevypadá, smetana se i v takovém objemu směsi dobře vyšlehá a výsledkem bude naprosto dokonalý hustý krém. Ten přendejte do mísy a nechte odpočinou v lednici.
- Hotový dort přendejte na pečicím papíru na mřížku a nechte úplně vychladit. Ideální načasování je připravovat tuhle část receptu odpoledne, aby si dort i krém stihl přes noc dostatečně odpočinout. Ráno pak dort nařežte – tady zase záleží na tom, jaký je jeho průměr. Nižší dort bude stačit na polovinu, vyšší na 3 nebo klidně 4 pláty.
- Teď je čas na spojení dortu a toho vynikajícího krému, který jste si včera připravili. Podložku na dort lehce potřete uprostřed lžičkou krému, aby na ní dort pořádně držel. Položte na ni první plát, na kterém rozetřete první část krému. Předem si rozmyslete, jak chcete dort nazdobit. Pokud ho chcete celý potřít krémem, tak si jeho dávku rozdělte na počet dortových plátů +1. Pokud chcete vytvořit naked cake, pak vám stačí stejný počet dílů krému a plátů dortu.
- Na zdobení už asi žádný recept neexistuje, do toho musíte vložit svou vlastní zručnost a fantazii. Poradím vám ale, že krásný dort s rovnými stěnami i vrškem je potřeba po natření dát na několik hodit vychladit do lednice a poté nerovnosti opravit. Jen tak se vám bude s krémem dobře pracovat. Ostatně on je dort i daleko lepší, když je nějakou dobu společně s krémem v lednici a má prostor pro odležení.
- Konečné zdobení už je pak opravdu čistě na vás. Pokud vám zbyl ještě nějaký krém, můžete na něm zdobicím sáčkem udělat třeba kytičky, jako vidíte na dortu na fotografiích. Skvělý je ale i dort jednoduše zatřený krémem a posypaný kupou čerstvého ovoce. Dortem naked red velvet cake s krémem s mascarpone uděláte zaručeně radost každému oslavenci 🙂