Květen v kuchyni
Se začátkem května začíná to opravdové jaro. Už se nemůžu dočkat večerního grilování na zahradě, posezení s vínem na balkoně nebo víkendových pikniků v přírodě. A taky čerstvých bylinek z květináče a zeleniny ze zahrádky.
K jarní sezóně v kuchyni neodmyslitelně patří čerstvá svěží jarní zelenina, která se už během dubna začíná na zahrádkách, v polích i v lesích pomalu objevovat. I v květnu se tedy v receptech určitě několikrát objeví pesto z medvědího česneku, které jsme si už připravovali po sběru listů v dubnu.
Regály obchodů i našich ledniček už jsou plné ředkviček, ze kterých si uděláme úžasnou pomazánku a možná otestujeme i zvláštní ředkvičkovou polévku. Na vrcholu sezóny je právě teď i chřest, ať už bílý nebo zelený, který v obchodech k dostání dlouho nebude, určitě si tedy i z něj pár receptů ukážeme. Další typickou jarní plodinou je rebarbora, ze které jsou skvělé koláče, marmelády, zmrzliny a jiné sladké dobroty. Aby toho zdravého a čerstvého nebylo málo, zkuste si ještě i několikrát do týdne udělat chuť a čas na nějaký dobrý zelený salát, který můžete kombinovat třeba s rajčaty a mozzarelou, nebo se sýrem feta a červenou řepou. Salátových kombinací je nespočet a záleží jen na vás, kterou si zvolíte. No a určitě budeme v receptech používat spoustu bylinek, které můžete mít na zahrádce, na balkoně nebo klidně i na parapetu v obýváku. Já pečlivě rosím a zalévám zatím rukolu, bazalku, tymián, mátu a koriandr, ale s přicházejícím teplem chci bylinkovou část balkonu ještě rozšířit.
Loni jsem narazila ještě na jednu skvělou věc, která se dá právě v květnu pořídit, a to přímo v lese! Jde o mladé smrkové výhonky, které se dají využít na spoustu způsobů a úžasně ozvláštní klasické jarní chutě. Zkoušela jsem vyrobit třeba smrkovou sůl, med, marmeládu nebo vážně skvělý smrkový sirup.
Využijte krásné počasí, nakupujte a vařte ty nejčerstvější suroviny a užívejte si úžasné jídlo někde venku v jarní přírodě. Krásný květen!