7 tipů na grilování
Léto je tady a s ním i období oblíbených grilovaček, BBQ a všelijakých venkovních party. Proto jsem vám sepsala ty nejlepší tipy na grilování, které by měly právě tu vaši grilovačku povznést na úplně jiný level.
1. Správně naložené kvalitní maso je základ
Ať vás ani nenapadne v obchodě sáhnout po předem naloženém masu. To je to nejjednodušší, co si doma můžete připravit. Jediným problémem je, že maso musíte nakoupit včas. Nakládání je ideální nejlíp den předem, takže pokud už jste na cestě na grilovačku a jedete ještě rychle něco dokoupit, už toho moc naložit nestihnete. V takovém případě ale preferuju grilovat čisté kvalitní maso a přidat k němu nějakou omáčku, než volit ty naložené kupované.
Základním předpokladem pro každý gurmánský požitek je koupit kvalitní maso z ověřeného zdroje. Nejlépe přímo někde na farmě, nebo alespoň v nějaké vyšší kvalitě či BIO kvalitě. Nejjednodušší marináda, do které maso den předem nebo aspoň na několik hodin můžete naložit, je kombinace kvalitního olivového oleje, pepře, několika stroužků česneku a čerstvých bylinek. Nebojte se k masu přidat celé větvičky rozmarýnu, tymiánu nebo třeba medvědího česneku. Sůl do masa přidávejte až po jeho tepelném opracování, jinak z něj už předem vytáhne šťávu a maso tak budete mít zbytečně suché. Ještě před grilováním marinádu z masa lehce otřete, aby nekapala do ohně nebo grilu.
Kuřecí maso je pak skvělé naložené v jogurtové marinádě. Díky jogurtu je úžasně křehké. Do takové marinády můžete klasicky přidat bylinky, stejně jako do té na bázi oleje. Skvělá je ale kombinace jogurtu a kari koření, která dá kuřecímu lehce pikantní nádech. Před vložením na gril i tuto marinádu otřete, aby nekapala do grilu.
Nakonec po grilování jakéhokoliv masa vcelku nezapomeňte, že si musí pár minut odpočinout. Sundejte ho z grilu nejlépe na dřevěný povrch a po pár minutách podávejte. Díky tomu se nestane, že vám při prvním zakrojení vyteče všechna šťáva ven.
2. Domácí bylinkové máslo
Domácí bylinkové máslo není vyloženě must have každé grilovačky, ale je to přidaná hodnota, která každého mile překvapí. Je jen na vás, jaký druh bylinek do másla použijete. Zvolit můžete bazalku, šalvěj, mátu, koriandr, tymián, rozmarýn nebo třeba medvědí česnek. Jeho příprava je ale vždy neskutečně jednoduchá. Máslo stačí nechat povolit, pak do něj lžičkou přimíchat nasekané bylinky a sůl a v lednici nechat opět ztuhnout do požadovaného tvaru. Hezkého válečku docílíte, když máslo zavážete do potravinové folie. Já jsem naposledy zkoušela bylinkové máslo s medvědím česnekem a bylo vážně skvělé.
3. Grilovaná zelenina místo pečiva
Zkuste někdy vyměnit klasický rohlík nebo chleba a jako přílohu ke grilovanému masu si dejte lehce ogrilovanou zeleninu. Na gril se hodí skoro jakýkoliv druh. Od paprik, cuket, žampionů, mrkve, přes rajčata, cibuli, česnek, až po klasické či sladké brambory. Pokud použijete na jedno grilování více druhů zeleniny, pozor na to, že každý může potřebovat ke správném propečení jiný čas. Cuketa bude propečená dříve, než třeba paprika a ta bude zase hotová rychleji, než mrkev. Nejdříve tedy na gril vložte tvrdší druhy zeleniny, které vyžadují delší čas v teple a poté postupně přidávejte ostatní měkčí druhy.
4. Domácí pečivo
Pokud už pečivo opravdu nemůžete vynechat, zkuste nejlépe zvolit nějaké domácí a úplně nejlíp jeho celozrnnou variantu. Tyhle burgerové bulky jsou relativně rychle hotové a můžete je tedy připravit přímo v den grilovačky. Upéct si ale můžete také domácí bagely, italskou ciabattu, celozrnný chléb nebo, když budete opravdu hodně spěchat, tak tento irský sodový chléb, který máte se vším všudy hotový za hodinu.
Skvělá je ke grilovanému masu třeba česneková bageta. Ne aby vás napadlo kupovat v obchodě tu předchystanou. Doma ji máte hotovou za 5 minut. Nejlépe celozrnnou bagetu nakrojte shora v několika řezech tak, aby šla potom jednoduše každému odtrhnout. Do těchto řezů vtlačte směs povoleného másla, soli a nadrobno nasekaného česneku. Nebo pokud připravujete bylinkové máslo, tak použijte rovnou to. Bagetu pak přidejte na gril na posledních 5 minut grilování masa a máte naprosto luxusní domácí česnekovou bagetu.
5. Saláty jako příloha
Úplně nejlepší příloha, jakou si můžete ke grilování dopřát, je salát z čerstvé domácí zeleniny. Ať už klasický okurkový salát, japonský křupavý okurkový, rajčatový nebo s avokádem nebo třeba klasický caprese, nikdy nesáhnete vedle. A pokud se vám nechce dělat se žádným salátem, prostě vezměte jakoukoliv čerstvou zeleninu, nakrájejte ji na větší kusy a podávejte hostům takto s možností lehce si ji osolit a pokapat olivovým olejem nebo vinným octem.
6. Bylinkový dip nebo domácí BBQ omáčka
Zapomeňte na kupovanou tatarku, Tisíc ostrovů nebo Francouzský dresing s lahvi. Pokud máte tyhle zázraky doma, tak se mrkněte na složení a rychle vás přejde chuť. Většinu domácích omáček je potřeba sníst hezky za čerstva, protože moc dlouho nevydrží ani v lednici. Což mě vede k té myšlence, co vlastně ty kupované věci obsahují, že mají tak dlouhou trvanlivost…
A přitom udělat si domácí omáčku, dresing nebo dip je tak strašně jednoduché. Recept na luxusní BBQ omáčku od Jamieho jsme tady už měli. Ještě rychleji ale vyrobíte pomocí jakýchkoliv bylinek jednoduchý dip ze zakysané smetany. Do skleničky vložte pár lžic zakysané smetany (přinejhorším může být i tučný řecký jogurt), čerstvé bylinky (třeba bazalku, koriandr, rozmarýn, medvědí česnek, mátu nebo jakékoliv jiné) nasekejte nadrobno, vše smíchejte a lehce osolte. A lehký, skvělý a čerstvý dip máte na světě. Je výborný ke steakům, ke grilované zelenině a docela fajn se vyjímá i v burgeru.
7. Domácí limonáda
Cola, fanta, kofola, sprite? Je to to, co na letních oslavách a grilovačkách nejčastěji pijete? Zkuste to letos jinak. Domácí limonády nejsou plné cukru a různé chemie a jsou rozhodně daleko více osvěžující, než tyhle typické komerční limonády. Kombinací čisté sody, čerstvého ovoce, máty, ledu a třeba nějakého domácího sirupu dosáhnete o mnoho atraktivnějšího pití, než když nalijete hnědou tekutinu do sklenice. A to nejen po vizuální stránce, ale hlavně po té chuťové a výživové. Zkuste třeba tuhle skvělou jahodovou domácí limošku s citronovým tymiánem.
Tyto tipy na grilování vám pomohou dosáhnout opravdu skvělé grilovačky, z čerstvých a zdravých ingrediencí a možná vás to dokonce bude stát méně peněz. Nikdy není nad to připravit si jídlo sám a ze surovin, které dobře znáte.
Užijte si spoustu letních grilovaček a nebojte se stát se letošním grilmasterem 🙂