Protože nemám švestky úplně v lásce, ležely mi v lednici poměrně dlouhou dobu. Hledala jsem nějaký koláč nebo něco, co by se dalo upéct, ale nenašla jsem nic, co by se mi líbilo a mělo úspěch i doma. A tak jsem si řekla, že každé ovoce snese máslo a cukr a nějaké to koření, které se zrovna k tomu konkrétnímu druhu hodí. No a na švestky tenhle obecný návod zafungoval překvapivě dobře! Karamelizované švestky jsou ještě lepší ve verzi pro dospělé, a to když k nim těsně před podáváním přilijete kapku rumu na ovonění 🙂

Pokud není ovoce samo o sobě moc sladké a vy nechcete přidávat příliš mnoho cukru ke zkaramelizování, je tady ještě druhá možnost jemného oslazení. Hotový pokrm se švestkami pokapejte javorovým sirupem, který typické podzimní chutě švestek a skořice perfektně doplní.

INGREDIENCE (2 porce)
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 10 větších švestek
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka sušené drcené vanilky
- lžička skořice
- hrst pekanových ořechů
RECEPT
- Na pánvi si předem nasucho opečte pekanové ořechy. Odložte je bokem a ve stejné pánvi rozpusťte máslo.
- Než se tak stane, očistěte a vypeckujte si švestky. Pokud máte v lednici třeba zbytek nějakého jiného bobulového ovoce, klidně ho přidejte. Dokážu si tam představit i ringle, blumy nebo třeba borůvky. Ovoce nechte na másle zpěnit a chvíli opékejte. Švestky změknou a možná se trochu rozvaří, ale to není na škodu.
- Po chvíli na pánev přisypejte cukr a nechte ho chvíli bez míchání zkaramelizovat. Jakmile začne cukr hnědnout, přidejte vanilku a skořici, promíchejte se švestkami a můžete podávat.
- Karamelizované švestky na másle jsou skvělé jako snídaně třeba na řeckém jogurtu. Určitě je ale můžete použít i na dochucení ovesné kaše nebo třeba na opečený toast s krémovým sýrem. Fantazii se v tomto případě meze nekladou a já věřím, že i vy si najdete nějaké jídlo, které bude s karamelovýma švestkama ještě lepší. Na závěr vždy posypejte opečenými pekanovými ořechy. Dobrou chuť 🙂



Nechala jsem zkarameliziovat švestky a udělala knedlíky z bramborového těsta, sypané mákem, ghi a kokosový cukr. Doporučuji, je to skvělé
To zní skvěle! Určitě někdy zkusím i tuto variantu, děkuji 🙂