Domácí dýňové pyré je snad naprostý základ americké podzimní kuchyně. Hlavně před halloweenem se to v každé správné americké kuchyni dýněmi jen hemží. U nás se dříve používaly tak nanejvýš jako sladký kompot, ale dnes je tomu jinak. Kromě vyřezávání jsou dýně vhodné taky na vaření a dokonce i pečení. Právě proto je fajn mít v mrazáku sáček dýňového pyré, které se vám bude hodit na klasickou dýňovou polévku, která o chladných podzimních večerech nejlépe zahřeje, do dýňových koláčů, muffinů, cupcaků ale třeba i do super halloweenských sušenek. Nejlepší je použít ho v kombinaci s domácím dýňovým kořením ♥
INGREDIENCE
dýně (máslová nebo hokaido)
olivový olej
sůl
RECEPT
Recept je velmi jednoduchý a také téměř nevyžaduje vaši práci. Hned zkraje si zapněte troubu na 200 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Pokud jste zvolili dýni hokaido, stačí ji pořádně omýt a zbavit stopky a spodního konce. Máslovou dýni před použitím navíc ještě oloupejte. Následně dýni rozkrájejte na kostky. Čím větší kostky, tím déle se dýně bude péct. Když si tedy dáte více práce a rozkrájíte ji například na velikost brambor k uvaření, budete mít upečeno rychleji.
Kousky dýně v míse zakapejte olivovým olejem a lehce osolte. Jemně promíchejte a vyložte na nachystaný plech. V troubě pečte asi půl hodiny a poté zkuste do jednoho kousku píchnout vidličkou. Pokud je dýně měkká, můžete troubu vypnout a dýňové kostky přendat do nádoby k mixování. Tyčovým mixérem vytvořte hladké pyré. Pozor ale, ať se u mixování horké dýně nespálíte.
Hotové domácí dýňové pyré nechte vychladnout. Buď ho můžete použít hned do některého z dýňových receptů, které najdete výše, nebo si ho můžete zamrazit na později. V plastovém sáčku vám v mrazáku moc místa nezabere a věřte, že se jednou bude hodit. Napište mi, na co nejraději dýňové pyré používáte vy 🙂
1 thought on “Domácí dýňové pyré”