V kalendáři máme první den nového roku a za okny pořádnou zimu. I když je zrovna zima moje nejmíň oblíbené období roku, miluju na ní ta tmavá odpoledne s knížkou, vánočním cukrovím a horkou kávou nebo čajem. Ani kafe ani zelený čaj ale není zrovna ideální pití na večer. V takovém případě vždycky sáhnu po dalším horkém nápoji, kterým je golden milk. Jen máloco vás totiž zevnitř zahřeje stejně dobře, jako právě golden milk s kurkumou a zázvorem. Já si ho teď dělám skoro každý večer místo horké čokolády ke čtení knížky nebo sledování filmu 🙂
Nezapomeňte, že stejně jako i u mých dalších receptů, ani tady se nemusíte striktně držet množství ingrediencí, které uvádím. Ani já je přesně neodměřuju (u vaření a pečení skoro nikdy nic, ale někdy to podle toho i dopadne 🙂 ) a když mám chuť, přidám víc skořice, jindy zase víc kurkumy. V kuchyni se řiďte hlavně svým instinktem a chutí, pak to nemůže dopadnout špatně.
Pokud máte k dispozici čerstvý zázvor nebo dokonce kurkumu, s radostí je vyměňte za ty sušené. Musíte jen odhadnout, jaké množství do mléka přidat. Já se k čerstvé kurkumě bohužel nedostanu, takže volím v sušené formě i ostatní ingredience. Stejně tak můžete podle sebe zvolit i typ mléka. Jestli použijete tradiční kravské, nebo třeba rostlinné, záleží pouze na vás. Myslete ale na to, že různé druhy mléka mohou ovlivnit i výslednou chuť nápoje. Pokud bude potřeba, můžete si ho nakonec osladit i malou lžičkou medu 🙂
INGREDIENCE (2 porce)
400 ml mléka
1/2 lžičky sušené mleté kurkumy
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky sušeného mletého zázvoru
(lžička medu)
RECEPT
V malém hrnci dejte na menším plameni ohřívat mléko. Jen tak, aby bylo horké, ale nepřichytilo se ke dnu ani nezačalo vařit.
Až se z mléka začne lehce kouřit, přidejte všechny sypké ingredience a zamíchejte metličkou.
Podávejte horké ve velkém hrnku či sklenici třeba k odpolední knížce nebo večernímu filmu.