Tento italský předkrm plný chutí patří mezi jídla, která si vybavím jako první, když se řekne léto. Není totiž nad chuť domácích rajčat okořeněnou čerstvě natrhanou bazalkou a ostrým česnekem.

Pečivo můžete použít podle své chuti. Chleba, nějakou italskou bagetku nebo bílý chleba. Já v podstatě jiné bílé pečivo, než kváskový chleba nekupuju, proto jsem v receptu zvolila právě ten.

Ingredience
- krajíc kváskového chleba
- olivový olej
- čerstvá zralá rajčata
- stroužek česneku
- hrst čerstvé bazalky
- špetka soli
Recept
- Na pánvi na olivovém oleji lehce opečte chleba z obou stran. Pro lehčí variantu můžete použít toastovač a chleba opéct nasucho. Já si ale bruschettu dám párkrát do roka, takže při té příležitosti si ráda pochutnám bez výčitek i na chlebu orestovaném na oliváči.
- Během opékání chleba si rajčata nakrájejte na co nejmenší kousky. Správně byste měli nejdřív oddělit měkkou a tuhou část a na bruschettu použít jen tu tuhou bez semínek. Domácí rajčata jsou pro mě ale tolik cenná, že je využívám celá.
- V originále byste měli česnekem pouze potřít opečené pečivo, stejně jako to děláme běžně u topinek. Já mám ale česnek ráda, a tak pro výraznější chuť ho můžete, jako já, nasekat na drobné kousky a v míse smíchat s nakrájenými rajčaty.
- Přidejte omytou a nakrájenou bazalku, špetku soli a zakapejte olivovým olejem.
- Promíchanou směs klaďte na čerstvě opečený chleba a hned podávejte. Křupavost topinky se perfektně hodí k ostré a výrazné chuti rajčat.
Tip: Nenechte se zviklat televizními pořady a při čtení slova bruschetta zapomeňte na “č” 🙂


