Smetanová vajíčka na kváskovém chlebu

Tak tohle je asi jeden z mých nejoblíbenějších snídaňových receptů. I když vajíčka od babičky můžu na jakýkoliv způsob, zvlášť, když jsou doplněná kupou čerstvé domácí zeleniny, tak tahle jsou opravdu jemná smetanová a tak lehká, že se mi už zase sbíhají sliny.

 

 

Jestli máte doma čerstvou pažitku nebo jarní cibulku, nakrájejte ji nadrobno a vmíchejte ji do vajíček společně se smetanovým sýrem na konci receptu. Vejce budou ještě lehčí, svěží a trochu pikantní. A pokud máte rádi pesto (nebo ho přímo fanaticky zbožňujete jako já), můžete si na závěr receptu obložený chleba pokapat lžičkou domácího bazalkového pesta. I bez něho jsou ale vajíčka naprosto famózní.

 

 

ingredience (2 porce)

  • 4 krajíce kváskového chleba
  • 6 domácích vajec
  • lžíce másla
  • lžíce smetanového sýra
  • špetka soli
  • 4 plátky prosciutta

 

recept

  1. Chleba si opečte nasucho nebo na pánvi na přepuštěném másle. Záleží, jak to máte raději. Já většinou volím druhou variantu, protože chleba opečený nasucho rychleji zvlhne. Tuk v opečeném chlebu nedovolí tekutině z vajec tak rychle proniknout do krajíce, a díky tomu zůstává chleba déle křupavý.
  2. Předem si také nachystejte případnou zeleninu a další ingredience, které budete potřebovat, protože později už nebudete mít volné ruce.
  3. Do středního hrnce si vyklepněte všechna vejce, přidejte máslo a zapněte sporák či desku na střední stupeň. Hned na začátku si vezměte gumovou stěrku a tou celou dobu vejce míchejte, aby se na nepřichytily na dno. Já míchám vždy poctivě, ale stejně se mi pokaždé přilepí, takže umývání nádobí po tomto receptu nebývá nic moc. Výsledek za to ale stojí.
  4. Za stálého míchání by vejce postupně měla začít houstnout. Až se vám bude zdát, že je směs dost hustá, aby neztekla z chleba dolů, přesuňte celý hrnec na chladný povrch a zatímco budete pořád míchat, přidejte smetanový sýr a nakonec špetku soli.
  5. Vejce rozprostřete na opečený krajíc chleba a ozdobte plátkem prosciutta. Pokud máte rádi, můžete ještě poprášit čerstvě namletým pepřem nebo pokapat domácím bazalkovým pestem

 

Ještě jeden tip na závěr: Pokud pro vás není tak důležitý vizuální dojem, nakrájejte si prosciutto předem na malé kousky. Při jídle to bude pohodlnější 🙂

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..