Kdybyste se mě zeptali, jaká je moje nejoblíbenější vůně, řekla bych pravděpodobně šeřík. Mám ho ráda tak moc, že na jaře, když se začínají objevovat jeho první květy, se musím hlídat, kolikrát denně slovo šeřík řeknu. Mé okolí už na to začíná být celkem alergické 🙂 Ale když já se na kvetoucí šeříky vážně vždycky moc těším :))

Jeden ze způsobů, jak si jeho vůni uchovat o trochu déle, je třeba tento šeříkový cukr. Navíc je to nádherná kombinace k focení, s těmi jemnými šeříkovými barvami a krystalky cukru odrážejícími světlo. Šeříkový cukr si tak každý rok dělám spíš pro tu potěchu z tvoření, než že bych ho více prakticky využila. Sušenky s ním ovoněné jsou ale přímo boží.

Ingredience
- cukr krystal nebo krupice
- šeříkové květy
Recept
- Udělat šeříkový cukr není žádná raketová věda. Je jen potřeba dodržet pár základních pravidel, aby byl výsledný produkt skoro stejně voňavý, jako šeřík samotný. Základem je šeříkové květy sbírat tam, kde je čisto, tedy hlavně ne u cesty. Vyberte nejlépe místo, kde je keřů hodně pohromadě, abyste nevydrancovali jediný keř v širokém okolí. I tak ale postačí pár větviček, šeříkového cukru asi nebudete potřebovat kila.
- Doma z větviček otrhejte jemné lístky, ručně je zbavte nečistot, broučků, pavučinek a vyberte opravdu jen ty hezké čerstvé.
- Do čisté sklenice nasypejte menší vrstvu cukru a na ty položte vrstvičku květů. Nemusí být ani zasypaný celý povrch cukru, prostě pár květů, které zase přesypete cukrem. A tak stále dokola. Myslete u toho především na to, že květů nesmí být velké množství vedle sebe, aby nezačaly hnít.
- Uzavřenou skleničku nechejte na chladném a tmavém místě týden a občas ji protřepejte, aby se suroviny promíchaly. Po týdnu cukr vysypejte na talíř nebo plech, vyberte šeříkové květy a cukr nechte pár hodin proschnout. Cukr nesmí být pro další skladování vlhký, ale nesmíte ho nechat schnout ani příliš dlouho, aby vůně nevyčichla.
- Hotový šeříkový cukr můžete použít třeba na ozdobení a ovonění sušenek, při pečení nebo třeba na palačinky.



