Krém z medvědího česneku se zakysanou smetanou
Další recept na využití medvědího česneku. Takhle super zelená, super zdravá a super dobrá polévka je hotová za chvilku a fakt vás mile překvapí. Jako základ můžete použít celer nebo brambory. Chuť je v podstatě stejná, možná ta bramborová verze je trochu krémovější díky škrobu obsaženým v bramborách. Obě jsou ale stejně dobré 🙂 Krém z medvědího česneku podávejte s kapkou zakysané smetany.
INGREDIENCE (2 porce)
- střední cibule
- 1/2 celeru nebo 5 středních brambor
- 30 listů medvědího česneku
RECEPT na krém z medvědího česneku
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středním hrnci rozehřejte lžíci rostlinného oleje nebo přepuštěné máslo a na ní restujte cibuli, dokud nezačne zlátnout. Mezitím očistěte celer a nakrájejte ho na menší kostky. Přihoďte ho k cibuli, osolte a nechte dohromady restovat za občasného míchání ještě pár minut. Jakmile začne celer mírně hnědnout, zalijte ho studenou vodou, přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí. Pokud použijete místo celeru brambory, tak je nerestujte a rovnou je zalijte vodou.
2. Když je zelenina měkká, omyjte si čerstvé listy medvědího česneku a přidejte je do hrnce. Polévku hned začněte mixovat až do hladkého krému. Už ji moc dlouho nevařte, protože jinak ztratí krásnou zelenou barvu. Krém dochuťte a podávejte se lžičkou zakysané smetany na ozdobu. Přihodit můžete třeba ještě chilli nitě nebo nasucho restovaná slunečnicová semínka.