Paella de marisco – paella s mořskými plody

Pokud jste někdy navštívili Španělsko, paella vás rozhodně nemohla minout. Možná jste ji ochutnali i v jiné zemi, protože je to prostě legenda. Po letošní návštěvě Lanzarote, kde jsem ochutnala nejednu paellu, jsem se rozhodla ji připravit i doma. Díky tomu, že už jsou mořské plody běžně dostupné i u nás a dají se sehnat čerstvé, není problém i podobné zahraniční pokrmy u nás dobře uvařit.

 

 

Na paellu budete potřebovat velkou pánev. Španělé na ni používají speciální, ale vám bude stačit nějaká, kterou můžete vložit do trouby. Přinejhorším poslouží i velký hrnec.

 

 

INGREDIENCE (4 porce)

  • 20 středních vařených krevet
  • 6 kuřecích horních stehen
  • 500 g slávek
  • střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • červená a zelená paprika
  • šafrán
  • bílý pepř
  • sladká paprika
  • 4 malé kalamáry
  • kulatozrnná rýže
  • loupaná rajčata
  • citron nebo limetka

 

RECEPT

  1. Jako první je potřeba vytvořit si vývar, ve kterém následně budete rýži vařit. Vyloupejte si krevety. Pokud chcete, můžete na efekt některé z nich nechat nevyloupané. Na talíři se ale příborem krevety celkem špatně loupou, doporučuju vám tedy většinu z nich vyloupat už v téhle fázi. Na velkém hrnci si na troše olivového oleje opečte skelety z krevet a rozčtvrcená kuřecí stehna, dokud se maso nezatáhne. Poté zalijte vařící vodou, osolte a nechejte mírně vařit asi 20 minut.
  2. Nyní je čas na očištění slávek. Nejdříve je všechny projděte a ty, které jsou jen trochu pootevřené, rovnou vyhoďte. Ze zkažených mušlí se můžete otrávit. Ty dobré pod vodou očistěte kartáčkem, oddělejte z nich zbytek řasy a vhoďte je do hrnce s vařící vodou. Po několika minutách by se měly začít otvírat. Otevřené slávky odložte stranou. Ty, které se neotevřely, opět bez diskuzí vyhoďte.
  3. Dále si očistěte kalamáry a nakrájejte je na tenká kolečka. Cibuli, papriky a rajčata nakrájejte na malé kostičky. Kousek papriky si můžete nakrájet na tenké plátky a ozdobit jimi později skoro hotovou paellu. Česnek si očistěte. Na velké pánvi dejte na olivový olej opéct cibuli. Přidejte protlačený česnek, nadrobno nakrájené papriky a osmahněte. Přidejte kalamáry a opět nechejte jemně opéct. Nakonec přidejte rýži, sladkou papriku, bílý pepř a šafrán a nechejte společně ještě pár chvil na rozpáleném oleji. Jako poslední do směsi přidejte oloupaná nadrobno nakrájená rajčata a vše zalijte hotovým vývarem. Do toho přidejte i kuřecí maso, které se v něm vařilo. Tekutiny by mělo být asi dvakrát více, než je rýže. Zakryjte poklicí a nechejte asi 20 minut jemně vařit. Nemíchejte, jen se občas přesvědčte, že se rýže nepřichytla na dno pánve.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Ochutnejte pár zrnek rýže. Pokud se vám bude zdát ještě tvrdá, přestože už se vývar vyvařil, nebojte se trochu vody přilít. Jakmile bude rýže hezky měkká a tekutina vyvařená, naskládejte nahoru očištěné (nebo nevyloupané) krevety, pár proužků paprik a dejte do vyhřáté trouby ještě na 10 minut péct. Účelem je, aby rýže nebyla krémová, jako u rizota, ale spíše sypká a křupavá.
  5. Hotovou paellu položte přímo v pánvi doprostřed servírovacího stolu, posypejte čerstvou petrželí a přihoďte na ni měsíčky citronu nebo limetky. Každý stolovník si na talíř nakládá sám, kolik chce a celou porci pořádně pokape citronem. K paelle si dejte dobré víno, nebo třeba španělskou sangríu. ¡Buen provecho!

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..