Pokud jste někdy navštívili Španělsko, paella vás rozhodně nemohla minout. Možná jste ji ochutnali i v jiné zemi, protože je to prostě legenda. Po letošní návštěvě Lanzarote, kde jsem ochutnala nejednu paellu, jsem se rozhodla ji připravit i doma. Díky tomu, že už jsou mořské plody běžně dostupné i u nás a dají se sehnat čerstvé, není problém i podobné zahraniční pokrmy u nás dobře uvařit.
Na paellu budete potřebovat velkou pánev. Španělé na ni používají speciální, ale vám bude stačit nějaká, kterou můžete vložit do trouby. Přinejhorším poslouží i velký hrnec.
INGREDIENCE (4 porce)
20 středních vařených krevet
6 kuřecích horních stehen
500 g slávek
střední cibule
3 stroužky česneku
červená a zelená paprika
šafrán
bílý pepř
sladká paprika
4 malé kalamáry
kulatozrnná rýže
loupaná rajčata
citron nebo limetka
RECEPT
Jako první je potřeba vytvořit si vývar, ve kterém následně budete rýži vařit. Vyloupejte si krevety. Pokud chcete, můžete na efekt některé z nich nechat nevyloupané. Na talíři se ale příborem krevety celkem špatně loupou, doporučuju vám tedy většinu z nich vyloupat už v téhle fázi. Na velkém hrnci si na troše olivového oleje opečte skelety z krevet a rozčtvrcená kuřecí stehna, dokud se maso nezatáhne. Poté zalijte vařící vodou, osolte a nechejte mírně vařit asi 20 minut.
Nyní je čas na očištění slávek. Nejdříve je všechny projděte a ty, které jsou jen trochu pootevřené, rovnou vyhoďte. Ze zkažených mušlí se můžete otrávit. Ty dobré pod vodou očistěte kartáčkem, oddělejte z nich zbytek řasy a vhoďte je do hrnce s vařící vodou. Po několika minutách by se měly začít otvírat. Otevřené slávky odložte stranou. Ty, které se neotevřely, opět bez diskuzí vyhoďte.
Dále si očistěte kalamáry a nakrájejte je na tenká kolečka. Cibuli, papriky a rajčata nakrájejte na malé kostičky. Kousek papriky si můžete nakrájet na tenké plátky a ozdobit jimi později skoro hotovou paellu. Česnek si očistěte. Na velké pánvi dejte na olivový olej opéct cibuli. Přidejte protlačený česnek, nadrobno nakrájené papriky a osmahněte. Přidejte kalamáry a opět nechejte jemně opéct. Nakonec přidejte rýži, sladkou papriku, bílý pepř a šafrán a nechejte společně ještě pár chvil na rozpáleném oleji. Jako poslední do směsi přidejte oloupaná nadrobno nakrájená rajčata a vše zalijte hotovým vývarem. Do toho přidejte i kuřecí maso, které se v něm vařilo. Tekutiny by mělo být asi dvakrát více, než je rýže. Zakryjte poklicí a nechejte asi 20 minut jemně vařit. Nemíchejte, jen se občas přesvědčte, že se rýže nepřichytla na dno pánve.
Předehřejte troubu na 180 °C. Ochutnejte pár zrnek rýže. Pokud se vám bude zdát ještě tvrdá, přestože už se vývar vyvařil, nebojte se trochu vody přilít. Jakmile bude rýže hezky měkká a tekutina vyvařená, naskládejte nahoru očištěné (nebo nevyloupané) krevety, pár proužků paprik a dejte do vyhřáté trouby ještě na 10 minut péct. Účelem je, aby rýže nebyla krémová, jako u rizota, ale spíše sypká a křupavá.
Hotovou paellu položte přímo v pánvi doprostřed servírovacího stolu, posypejte čerstvou petrželí a přihoďte na ni měsíčky citronu nebo limetky. Každý stolovník si na talíř nakládá sám, kolik chce a celou porci pořádně pokape citronem. K paelle si dejte dobré víno, nebo třeba španělskou sangríu. ¡Buen provecho!