Levandulová zmrzlina s mascarpone
Pokud milujete vůni levandule, tuhle zmrzku si prostě musíte udělat. Díky mascarpone je úžasně krémová, není přeslazená a jemně voní levandulí.
INGREDIENCE
- 5 stonků levandule
- 200 g smetany ke šlehání
- lžička medu
- 250 g mascarpone
- čerstvé ovoce
RECEPT
1. Z levandule odkrojte zelené stonky, nasekejte je na větší kousky a ty ještě nožem trochu potlučte, aby se z nich uvolnilo více aroma. V malém hrnci zahřejte smetanu a do té stonky vhoďte. Smetana by neměla vařit, pouze ji zahřejte, přidejte lžičku medu a nechejte pomalu zchládnout, klidně několik hodin. Čím déle levandule ve smetaně bude, tím bude levandulová chuť výraznější.
2. Levanduli následně sceďte, do smetany přidejte mascarpone a vymíchejte ji v mixéru do hladkého krému. V této fázi můžete pro efekt přidat ještě jednotlivé fialové květy levandule. Chuť už zmrzlině ale nepřidají a spíš kazí hladkou konzistenci krému, doporučuji vám tedy nechat si je na spíš někam ozdobu, ne do jídla. Krém pak ve vhodné nádobě uskladněte v mrazáku. Smetanové zmrzliny není potřeba míchat tak, jako sorbety, o zmrzku se tedy nemusíte dále starat. Před podáváním ji nechte pár minut změknout, aby šla jednoduše naškrábat a hotovou porci obložte čerstvým ovocem, které jemnou chuť levandule krásně doplní