Rychlé lasagne s omáčkou marinara, mletým masem a mozzarellou

Lasagne jsou pro mě rozhodně jedno z nejlepších italských jídel. Tohle není originální recept na lasagne bolognese, ale je o mnoho jednodušší a rychlejší. Když tedy chcete luxusní večeři, víte kde hledat 🙂 Musím ale připustit, že lepší jsou tyhle lasagne až na druhý den, kdy se omáčka propojí s těstovinami.



INGREDIENCE

  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • tymián
  • sušené těstovinové plátky na lasagne
  • 400 g omáčky marinara
  • 500 g mletého masa
  • 3 mozzarelly
  • smetana
  • parmezán

RECEPT

1. Nejdříve si připravte masovou směs. Ve velké pánvi na troše oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibulku. K té přidejte nasekaný česnek a lístky tymiánu opékejte zvolna asi minutu. Nakonec na pánev vhoďte mleté maso a opékejte, dokud nezmění barvu z původní růžové na šedivou. V tu chvíli přilijte rajčatovou omáčku a nechejte na středním plameni probublávat. Občas směs promíchejte a sledujte, jestli pomalu houstne.

2. Troubu předehřejte na 180 °C. Mozzarelly nakrájejte na tenké plátky a nechejte si je nachystané na pracovní ploše. Po 10 minutách by měla být masová směs hotová, můžete se tedy rovnou pustit do vrstvení lasagní. Zapékací misku si vylijte olivovým olejem. Na dno začněte pokládat těstoviny tak, aby bylo celé dno zakryté a bylo tvořené z co nejmenšího počtu kusů. Jednoduše – pokud budete mít na dně místo velkých těstovin rozlámané drobky, nebudou se vám lasagne moc dobře nabírat. Tak na to pozor.

3. Na těstoviny dejte asi 1/3 masové směsi. Na tu položte plátky mozzarelly. Na tu pak těstoviny a tak stále dokola, až vám nic nezbyde. Já dávám většinou 3 vrstvy těstovin včetně dna. Na poslední vrstvu těstovin, masa a mozzarelly nalijte smetanu a celý povrch posypejte nastrouhaným parmazánem. Vložte do rozehřáté trouby a pečte asi hodinu. Průběžně kontrolujte, jak se parmezán rozpouští a lasagne mění barvu. Čím hnědší vrchní vrstva bude, tím budou lasagne křupavější. Záleží tedy, jak je máte rádi. Podávejte je nejlíp s bazalkovým pestem, které jim dodá ještě lepší chuť.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..