Mrkvový krém s garam masala a batátovými chipsy

Tahle polívka Vás úžasně nakopne a zároveň i zahřeje, protože obsahuje zázvor a indické koření garam masala, které je mírně pálivé. Je výborná, ale zároveň hrozně rychlá na přípravu, takže se hodí třeba na rychlovečeři po náročném dni.



INGREDIENCE

  • střední cibule
  • 4 mrkve
  • mletý zázvor
  • garam masala
  • koriandr
  • menší batát
  • olivový olej
  • sušený česnek

RECEPT

1. Nejdříve si předehřejte troubu na 160 ° a připravte si batátové chipsy. Ty samozřejmě nemusí být, do polévky si můžete pohodlně dát i klasické krutony nebo třeba okořené corn flakes, jak jsem to zkoušela při druhé přípravě mrkvového krému. Na batátové chipsy si tedy jeden omytý malý batát (nebo polovinu velkého) nakrájejte na co nejtenčí plátky, ty pak vyskládejte na pečicí papír na plech a potřete olivovým olejem se sušeným česnekem. Plech vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 30 minut, dokud brambory nezezlátnou. Určitě na ně ale v průběhu pečení občas mrkněte, aby se ze zlatých brambor nestaly černé 🙂

2. Teď je na řadě samotná polévka. Cibulku nakrájejte nadrobno a dejte do středního hrnce opéct na troše oleje. Očištěné a oloupané mrkvičky nakrájejte na malá kolečka, tak se rychleji uvaří a pár z nich hoďte za cibulkou, ať se taky trochu ovoní. Zkontrolujte batáty v troubě. Směs v hrnci ještě chvíli opékejte, pak přidejte i zbytek mrkve a zalijte studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny pod hladinou. Dejte vařit na střední plamen tak, aby polévka probublávala a přikryjte pokličkou.

3. Zkontrolujte batáty 🙂 Jakmile je mrkvička v hrnci dost měkká, odstavte polévku z plamene, aby aspoň trochu zchládla a poté přelijte do mixéru. Všechno hezky umixujte do hladkého krému a vraťte zpět do hrnce. Teď je čas na dochucení polévky. Osolte, přidejte půl lžičky sušeného drceného zázvoru a půl lžičky indického koření garam masala. Nedávejte o moc víc, protože pokud budete jíst polívku i třeba druhý den, koření se v ní dost rozleží a je pikantnější. Tak abyste se nedivili 🙂

4. Teď už máte polévku hotovou, batáty by měly být taky dopečené a krásně křupavé, takže stačí už jen naservírovat na nějakou oblíbenou misku společně s čerstvým koriandrem, který tomu dodá trochu východní chuti.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..