Křehké citronové madlenky

Madlenky jsem chtěla zkusit už dlouho. Nová forma ale čekala delší dobu ve skříni na tu správnou příležitost. A při otázce, jaké madlenky, byla volba jasná. Jednoznačně celozrnná varianta. A můžu říct, že i celozrnné madlenky jsou úžasně  křehké a přitom vláčné, s jemnou chutí citronu. No a jak jinak, nejlepší jsou teplé. Super taky je, že si můžete večer těsto připravit a ráno ho jen naplnit do formy a hodit do trouby. A máte luxusní snídani, kterou vám budou kolegové v práci tiše závidět 🙂

 

Křehké citronové madlenky

 

INGREDIENCE

  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • vanilka
  • lžička citronové kůry
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 kypřícího prášku

 

RECEPT

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Máslo rozpusťte v hrníčku v mikrovlnce, nebo v malém hrnci na plotně a dejte vychladnout. Za pomocí robota ušlehejte celá vejce s cukrem do pěny, poté přidejte vanilku, citronovou kůru a špetku soli. Do jiné mísy odměřte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Za pomalejšího míchání přidávejte sypkou směs k ostatním ingrediencím v robotu. Nakonec za stálého míchání přilévejte zchladlé máslo.
  2. Pokud máte těsto moc hutné, můžete do něj před zpracováním přidat ještě několik lžic vody. Formičky plňte asi do 2/3 jejich výšky, madlenky krásně naskočí, tak s tím počítejte. V předehřáté troubě je pečte asi 15 minut. Určitě je ale v průběhu sledujte. Pokud začnou madlenky zlátnout, můžete je hned vytáhnout. Ale pokud máte rádi vypečené křupavé těsto, ještě je tam chvíli nechejte. Madlenky můžete hned po pár minutách z formy vyndávat, ozdobte trošičkou moučkového cukru a můžete si pochutnat 🙂

 

Křehké citronové madlenky

 

Křehké citronové madlenky

 

Křehké citronové madlenky

 

Křehké citronové madlenky



1 thought on “Křehké citronové madlenky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..