Mřížkový ostružinový koláč

Pomalu končí léto a s ním i doba, kdy jsou plné zahrádky ostružin. Pokud ale máte slušnou zásobu na keři nebo v mrazáku, můžete si udělat tenhle skvělý mřížkový koláč. Recept je trochu upravený proti tomu klasickému, takže neobsahuje žádný cukr, slazený je totiž medem. Taky téměř půl kila klasické mouky je z větší části nahrazeno špaldovou celozrnnou moukou a aby těch alternativ nebylo málo, dokonce i půlku másla nahradil kokosový olej 🙂

 

 

INGREDIENCE

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké nebo křehké mouky
  • 120 g másla
  • 3 velké lžíce kokosového oleje
  • špetka soli
  • 4 velké lžíce medu
  • 100 ml ledové vody
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 vejce
  • 2 misky ostružin
  • 2 lžičky bramborového škrobu
  • lžíce třtinového cukru

 

RECEPT

  1. Nejdříve do mísy od robota odměřte mouky. Je jen na Vás, jaký druh použijete. Zda kombinaci špaldové celozrnné mouky a mouky pro křehká těsta, nebo celozrnné a klasické hladké nebo jednoduše pouze hladkou pšeničnou mouku. K mouce přidejte špetku soli a krátce promixujte, aby se sůl v mouce rozmíchala.
  2. Teď je čas na pořádně vychlazené máslo nakrájené na malé kostky a kokosový olej. Rychle a krátce těsto promíchejte, aby vznikla drobenka s většími kousky másla a oleje. Přidejte ještě 3 lžíce medu,  ledovou vodu, ocet a jedno vejce a opět rychle promíchejte. Jen tak, aby se vše spojilo. Účelem je, aby se máslo ani olej pořádně do mouky nerozpustily. Při použití celozrnné mouky může být těsto trochu sušší, v takovém případě můžete po troškách přidávat ještě ledovou vodu.
  3. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny, každou vytvarujte na kulatou placku a v potravinářské folii dejte odpočinout do lednice. Minimálně na hodinu, maximálně na 3 dny. Těsto si tedy můžete připravit dopředu a pak jen vyndat z lednice a upéct.
  4. Před přípravou samotného koláče si nachystejte náplň. A s ní rozhodně nešetřete 🙂 Do ostružin přidejte lžíci medu (pokud jsou sladké, nemusíte, pokud jsou kyselé, můžete přidat medu víc) a bramborový nebo kukuřičný škrob. Jemně promíchejte, aby z toho nebyla ostružinová kaše, ale celé plody.
  5. Troubu rozehřejte na 180° C. První polovinou těsta vytvořte korpus koláče. Pořádně ho zamačkejte do formy, aby byl tvar koláče pěkný a hlavně pevně držel náplň. Druhou polovinu rozválejte na tenčí placku, ze které vykrojte tenké pásky, které budete pokládat na náplň. Teď do korpusu vložte všechny ostružiny a můžete začít zdobit. Je jen na Vás, jestli budete mít všechny pásky stejně široké a uděláte pravidelnou mřížku, nebo místo jednoho pásku upletete cop, nebo uděláte třeba každý jinak široký. Jednou z možností je taky koláč těstem úplně zakrýt a vykrojit do něj jen několik ozdobných tvarů, aby měla pára kudy utíkat ven. Hezké je, když kolem obvodu koláče upletete cop z těsta.
  6. Hotový koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypejte třtinovým cukrem. Tuhle cukrovou část můžete sice vynechat, ale zase se díky ní na koláči vytvoří úžasná karamelová krusta. Takže já doporučuju nevynechávat 🙂
  7. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi hodinu. Je dobré ho první půlhodinku zakrýt alobalem, aby rychle nezhnědl. Nezapomeňte ale alobal po půlhodině oddělat, aby se na povrchu vytvořila žádaná karamelová krusta! Před zakrojením nechejte koláč aspoň půlhodiny vychladnout.

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..