Domácí loupáčky sypané mákem

Venku zima, prší, nálada tak akorát na deku, knížku, horkou čokoládu a něco sladkého k tomu. A kdo by nemiloval loupáčky 🙂 Protože zastávám názor, že doma udělané je všechno lepší, rozhodla jsem se upéct i ty. Mým cílem jsou nadýchané celozrnné loupáčky, takže ty tady snad potkáte někdy příště, ale začala jsem těmahle klasickýma z bílé mouky. Jsou fakt perfektní 🙂

 

 

INGREDIENCE (12 loupáčků)

  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 g třtinového cukru
  • 50 g sádla
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • hrst máku

 

RECEPT

  1. Jako první v hrnečku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné a lépe se v něm rozpustilo droždí, nesmí být ale zase moc horké. Teplé mléko přelijte do mísy od robota, rozdrobte do něj droždí, zasypte ho 2 lžícemi cukru a nechte mu chvíli čas na to, aby na hladině začalo pěnit. Po pár minutách uvidíte, jak droždí pracuje. To je ten správný čas pro přidání zbytku cukru, sádla, mouky, jednoho vejce a špetky soli. Zapněte robota s hákem pro kynuté těsto na pomalejší otáčky a nechte ho ingredience několik minut zpracovávat. Výsledkem by měla být krásná kulička sametového těsta. Nechte ji v míse, zakrejte ji čistou útěrkou a položte na teplé místo hodinku až dvě kynout.
  2. Jakmile těsto vykyne, posypejte pracovní plochu vrstvou mouky a těsto na ni z mísy vyklopte. Rozdělte ho na dvě poloviny a vytvarujte do dvou menších kuliček. Jednu nechte odpočívat stranou a druhou vyválejte na tlustší, asi centimetrovou placku. Krájecím kolečkem na pizzu kruh rozdělte na 6 stejných trojuhelníků. Ty odebírejte po jednom a každý ještě trochu vytahejte za všechny rohy, aby tvořily opravdu pravidelný tvar. Teď loupáčky srolujte. Začněte tím, že trojuhelník položíte jedním rohem přímo od sebe. Dva další rohy, které jsou nastraně směrem k vám, ohněte asi o 1 centimetr dovnitř. To budou špičky loupáčku, ohýbáte je tedy proto, aby nebyly moc tenké a nepřipálily se. Teď celý loupák srolujte směrem od sebe. Roh, který je od vás nejdál, nechte pěkně pod loupáčkem a ten ještě celý trochu ohněte zakruťte směrem k sobě. Jednoduše tak, aby výsledek vypadal jako loupák. Věřím, že si poradíte 🙂
  3. Takto zpracujte i druhou polovinu těsta a loupáky vyskládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Nechte je ještě další hodinu kynout. Po hodině si rozehřejte troubu na 180 °C. V misce rozšlehejte druhé vejce a jeden plech loupáčků s nimi jemně potřete. Posypejte je mákem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 15 minut, potom začněte sledovat barvu. Jakmile jsou loupáčky krásné zlaté, je čas je vytáhnout a nechat vychládnout na mřížce.
  4. Loupáky jsou skvělé samotné, s máslem nebo i s marmeládou. Nevydrží ale tak dlouho, jako ty kupované, takže ty, které nechcete zdlábnout hned, raději po vychladnutí přesuňte v plastovém sáčku rovnou do mrazáku. Když na ně dostanete chuť, stačí je na 5 minut hodit do vyhřáté trouby a jsou jako čerstvé 🙂

 

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..