Celozrnný dýňový quiche

Recept na slaný koláč je vždycky nějaký dlouhý. Přesto je ale postup vcelku jednoduchý. Upečete korpus, opečete nějakou náplň a smícháte ji se smetanou a sýrem a dáte péct. Hotovo, není co řešit. Tak se toho nebojte a zkuste tento dýňový quiche, nebo třeba mrkvový či řepový.

 

 

INGREDIENCE

  • 100 g špaldové celozrné mouky
  • 40 g vychlazeného másla
  • 2 vejce
  • střední cibule
  • stroužek česneku
  • čerstvý zázvor
  • 300 g máslové dýně
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g přírodního sýru
  • 50 g parmezánu

 

RECEPT

  1. V míse od robota začněte na střední rychlosti míchat mouku společně s vychlazeným nadrobno nakrájeným máslem. Přidejte 3 lžíce opravdu ledové vody a 2 žloutky. Bílky si nechte na pracovní desce na později. Osolte a zvyšte rychlost míchání. Těsto bude vypadat jako drobenka, nebude jednolité, ale to vůbec nevadí. Zabalte ho do kuličky do potravinové folie a nechte ho hodinu odpočívat v lednici.
  2. Asi 300 g máslové dýně, omyté a oloupané, nakrájejte na malé kostičky. Cibulku oloupejte, nakrájejte nadrobno a vhoďte ji na velkou pánev společně se lžící přepuštěného másla nebo rostlinným oleje. Cibulku opékejte asi 2 minuty, potom k ní přihoďte kostky dýně a osolte. Pánev zakryjte velkou poklicí a dýni chvíli duste. Občas směs promíchejte, aby se nic nepřipálilo.
  3. Mezitím oloupejte stroužek česneku a zhruba stejný objem čerstvého zázvoru. Obojí nasekejte na malé kousky. Jakmile je dýně trochu měkká, odklopte poklici, přidejte česnek i zázvor a za častějšího promíchávání opékejte. V tuto chvíli můžete přidat ještě trochu másla nebo oleje, aby se směs na suché pánvi nepřipálila a taky špetku čerstvě mletého chilli, pokud ho máte rádi. Jak je dýně opečená a česnek začne vonět, odstavte z plamene a nechte chvíli odpočinout.
  4. Až si těsto pořádně odpočine, vyndejte ho z lednice. Formu na chléb velikosti 26 x 12 cm (nebo jinou, do které se vleze tak akorát) vymažte kouskem másla a těsto do ní pořádně vmačkejte prsty. Nejjednodušší cesta je rozválet ho válečkem zhruba do tvaru formy, položit na dno a potom ho prsty roztahat do krajů tak, aby vytvořilo pěknou kůrku kolem celého koláče. Bude pak vypadat jako poloviční mistička. Dno propíchejte vidličkou, formu i s těstem dejte zpět do lednice a zapněte troubu na 180 °C. Jakmile bude trouba rozehřátá, přesuňte formu z lednice rovnou do ní a pečte 12 minut.
  5. Ve velké míse jemně našlehejte bílky, které vám zbyly. Přidejte k nim zakysanou smetanu, přírodní sýr a 3/4 parmezánu a pořádně zamíchejte. Směs osolte a vmíchejte do ní jemně a opatrně i většinu dýňové směsi. Pár kostiček si nechte na ozdobu.
  6. Po 12 minutách vytáhněte předpečený korpus. Pokud jste ho správně nepropíchli a během pečení se mu zvedlo dno, propíchněte ho opatrně ještě jednou a jemně dno zatlačte lžící dolů. Korpus naplňte připravenou směsí a zkuste ji zatlačit tak, aby se nepřelila přes okraj. Nahoru ještě nasypejte zbytek dýně a úplně na vršek zbylý parmezán. Zkompletovaný slaný koláč hned vraťte do trouby a pečte asi 30 minut. Jakmile je směs pevná a na povrchu se vytvoří zlatavá krusta, je čas koláč vytáhnout.
  7. Nechte ho aspoň několik minut chladnout ve formě, potom ho opatrně vyklopte. Mně se to podařilo bez zlomení, přestože celozrnný korpus je celkem křehký. Použila jsem druhou stejnou formu, kterou jsem “vycpala” prostor nad koláčem, přehodila ho hlavou dolů, položila na něj tác a přehodila zpět.
  8. Koláč je naprosto skvělý teplý, ale studený určitě taky neurazí. S lehkým salátkem se stane výbornou večeří nebo svačinkou. Dobrou chuť 🙂

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..