Thajská květáková polévka s kokosem, limetkou a chilli

Tahle polévka je podle mě to nejlepší, co můžete s květákem udělat. Jasně, můžete udělat klasickou polívku, nebo květák usmažit nebo upíct. Ale kombinace květáku, limetky a chilli vás fakt krásně zahřeje, což je v těchto sychravých dnech fajn. Taky je krásná na pohled a hodně barevná, takže váš den hezky projasní 🙂

 

 

INGREDIENCE

  • 1/2 květáku
  • střední cibule
  • 2 mrkve
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 4 lžíce kokosového krému
  • 1/4 limetky
  • 1/2 chilli papričky

 

RECEPT

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Čerstvý květák omyjte, rozpulte a polovinu dejte zpět do lednice. Z druhé půlky oberte hlavičky, ty větší ještě rozpulte a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Květákové kousky pokapejte olivovým olejem, osolte a vložte do vyhřáté trouby.
  2. Nyní je čas na základ polévky. Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni přepuštěné máslo (nebo rostlinný olej) a začněte na něm opékat oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulku. Mrkve oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, po několika minutách je přihoďte ke změklé cibuli a obojí osolte. Ve chvíli, kdy začne zelenina mírně hnědnout, zalijte ji asi půl litrem studené vody, přikryjte pokličkou a nechejte vařit. Jakmile začne mít květák v troubě hnědé konečky a je měkký, odložte stranou několik malých hlaviček na ozdobu a zbytek přehoďte z trouby do hrnce a nechte ještě pár minut jemně probublávat. Pokud máte rádi velmi pikantní jídla, můžete už v této fázi přidat několik tenkých koleček chilli papričky.
  3. Teď je čas polévku proměnit na krém. Celý obsah hrnce přendejte do nádoby pro mixování a několik minut mixujte, dokud směs nebude úplně hladká. Pak krém vraťte zpět do hrnce na nižší plamen, přidejte kokosový krém, šťávu z limetky, čerstvě mletý česnek a kurkumu a pořádně rozmíchejte.
  4. Hotový krém podávejte s odloženými malými hlavičkami květáku, lžičkou zakysané smetany a nakrájenými chilli papričkami.

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..