A máme tu další narozeninový dort. Tentokrát s čokoládovým korpusem, karamelovým krémem a politý čokoládou. Na závěr ještě ozdobený karamelovou mozaikou. Pro milovníka karamelu jako dělaný 🙂

INGREDIENCE
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g třtinového cukru
- 30 g kakaa
- lžička prášku do pečiva
- lžička jedlé sody
- 60 ml kokosového oleje
- 200 ml podmáslí
- 200 ml vlažné vody
- 2 vejce
- vanilka
- 200 g másla
- 250 g mascarpone
- 200 g třtinového moučkového cukru
- 150 ml kondenzovaného mléka
- 100 g hořké čokolády
- lžíce kokosového oleje
- 50 g třtinového cukru
RECEPT
- Na úvod je třeba říct, že dort je dobré péct nejlépe dva dny předem. Jeden den upečte korpus a nechte ho pořádně vychladnout, další den spojte korpus s krémem a třetí den odleželý dort dozdobte a můžete si na něm i pochutnat. Pokud pečete o víkendu, stačí ráno upéct korpus, večer ho zkombinovat s krémem a další den podávat.
- Teď tedy ten korpus. Jako první si rozehřejte troubu na 180 °C. Do střední mísy odměřte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu a vše promíchejte. V míse od robota smíchejte rozpuštěný (ale ne horký) kokosový olej, podmáslí, vlažnou vodu, vejce a vanilku. Robota zapněte na pomalou rychlost a promíchávejte, zároveň s tím postupně přisypávejte suchou moučnou směs.
- Pořádně promíchané těsto rozdělte na dvě poloviny a ty postupně pečte v dortové formě v rozehřáté formě asi 40 minut. Jakmile je jedna půlka upečená, nechte ji chvíli vychladnout ve formě a po 10 minutách formu sundejte a můžete péct polovinu druhou. Obě části korpusu nechte pořádně několik hodin vychladnout na mřížce, nejlépe přes noc.
- Den předem si připravte taky krém. Opět vám pomůže robot. S jeho pomocí začněte šlehat změklé máslo. Po několika minutách k němu přidejte mascarpone, vanilku a moučkový cukr. Za dalších pár minut šlehání by měl být krém krásně nadýchaný. V poslední fázi k němu tedy přilijte kondenzované mléko a nechte ještě jednou pořádně promíchat. Hotový krém přendejte do misky, zakryjte ho potravinářskou folií a nechte vychladit v lednici.
- Jakmile máte krém hezky vychlazený a korpus úplně zchládlý, rozřežte obě poloviny korpusu ještě napůl. Tak budete mít celkem 4 stejnoměrné části korpusu. Na 4 díly si rozdělte taky celou porci krému. A můžete začít spojovat. Korpus, krém, korpus, krém, korpus, krém, korpus, krém, krém, krém. Je to jednoduché 🙂 Mezi jednotlivými korpusy dávejte velkou vrstvu krému, protože dort si ještě sedne. Na poslední vrstvu korpusu zbyde krému méně, protože s ním musíte potřít ještě i stěnu dortu. Tam ale ani nižší vrstva nevadí. Takto připravený dort dejte opět aspoň na hodinu do lednice, nejlépe zase přes noc.
- V den, kdy chcete dort podávat, rozpusťte v malém hrnci na středním plameni čokoládu s kokosovým olejem. Udělejte to raději dopředu, aby čokoláda před samotným poléváním ještě trošičku zatuhla, aby se jí na dortu víc zachytilo.
- Teď si můžete připravit taky karamel. Na pracovní plochu nebo na plech si připravte čistý pečicí papír. Do malého hrnce s tlustým dnem nasypte třtinový cukr a na středním plameni ho nechte celý rozpustit. Občas s ním můžete promíchat, aby se rozpouštěl rovnoměrně a nestalo se, že nahoře ještě nebude cukr rozpuštěný a dole už se začne připalovat. Jakmile bude cukr celý tekutý, bez váhání ho hned vylejte na připravený pečicí papír a stěrkou ho rozetřete po co největší ploše, stačí na tenkou vrstvičku.
- Nakonec dort dozdobte. Začněte politím čokoládou. Dejte si pozor, aby byl politý kompletně a nikde se vám neodkryl světlý krém. Pak dejte dort opět zatuhnout. Po hodině si rozlámejte karamel na menší střípky a začněte s nimi dort zdobit. Na povrch můžete vyrobit mozaiku, jakou vidíte na fotkách. Zbytek menších karamelových drobečků pak můžete nalepit k patě dortu. A můžete podávat 🙂

