Tak tohle je opravdu ta nejlepší snídaně, kterou si o víkendu můžete vychutnat. A pokud nespěcháte do práce, tak klidně i ve všední den 🙂 Opečený toast, čerstvá šunka, ztracené vejce a k tomu dokonalá chuť holandské omáčky. Tuhle dobrotu si můžete dopřát v mnoha restauracích, ale i v tomto případě platí, že není nad domácí a vlastnoruční přípravu. Nezapomeňte ale, že u ztraceného vejce je velmi důležité, aby bylo opravdu čerstvé.

INGREDIENCE (2 porce)
- 4 plátky celozrnné bagety nebo chleba
- 4 čerstvá vejce
- 8 plátků vysokoprocentní šunky
- holandská omáčka
- jarní cibulka
RECEPT
- Na rozpálený gril dejte opékat z obou stran toasty celozrnné bagetky nebo malého chleba a taky plátky šunky. Ve středním hrnci přiveďte vodu těsně pod bod varu, jen tak, aby stoupaly nahoru malé bublinky. Přilijte do vody 2 lžíce octa a do malé mističky vyklepněte jedno vejce. Teď vodu v hrnci pomocí vařečky pořádně rozviřte. Účelem je, abyste potom doprostřed silného víru mohli pomalu vylít z misky vejce, které se díky pohybující se vodě nerozteče do všech stran, ale zůstane pěkně vcelku uprostřed víru. Vejce pak v horké vodě nechejte asi 4 minuty. Ke konci jej můžete velmi opatrně nadzvednout lžící a zkusit, jak moc žloutek ztuhl. Vytahujte v tu chvíli, kdy je akorát. Pokud máte rádi žloutek úplně hotový a tuhý, nechte tam vejce déle. Z horké vody vejce přešuňte na několik málo vteřin rovnou do připravené misky s ledovou vodou a hned zase vytáhněte. Díky tomu se zastaví proces vaření a vejce zůstane v té konzistenci, s jakou jste ho z vody vytáhli.
- Teď je čas na přípravu druhého vejce a taky holandské omáčky podle tohoto receptu. Toasty i šunka se stále opékají, nezapomeňte je ale sem tam otočit. Další vejce máte v hrnci, holanskou omáčku hotovou, tak můžete jít na servírování. Na opečený toast rozprostřete vždy dva plátky šunky, na které opatrně položíte hotové ztracené vejce. Vše zalijte holandskou omáčkou a posypte pár kolečky čertvě nakrájené jarní cibulky. Opepřete, osolte a pochutnejte si 🙂


