Linecké cukroví z celozrnné špaldové mouky

Přestože v každé rodině se na Vánoce peče trošku jiná kombinace cukroví, linecké bude asi chybět v málokteré domácnosti v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Dvě světlé měkké sušenky spojené červenou marmeládou prostě patří k českým Vánocům, ať už chcete nebo ne.

 

Celozrnné linecké cukroví

 

I u nás doma se peklo linecké cukroví už od té doby, co pamatuju. Přesto jsem mu ale na chuť přišla až nedávno. A nejlepší na něm je, že stačí vyměnit vánoční vykrajovátko za jakýkoliv méně sezónní motiv a můžete si ho péct přes celý rok 🙂 

 

Celozrnné linecké cukroví

 

Letos jsem se rozhodla náš tradiční rodinný recept opět překlopit do celozrnné špaldové varianty, která je snad ještě lepší, než při použití klasické bílé mouky. Na lineckém miluju nejvíc tu dokonalou kombinaci kyselé rybízové marmelády a sladké sušenky. Jakou marmeládu v něm máte nejraději vy? 🙂

 

Celozrnné linecké cukroví

 

INGREDIENCE (cca 4 plechy)

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g třtinového moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • vanilka

 

RECEPT

1. Do mísy od robota odměřte mouku a cukr, přidejte povolené máslo, vejce a vanilku a směs zpracujte na vláčné těsto. To zabalte do potravinové folie a nechte v lednici přes noc odpočinout.

2. Druhý den těsto z lednice vytáhněte a předehřejte si troubu na 160 °C. Povolené odpočinuté těsto rozdělte na 4 díly a ty postupně vyválejte v tenké pláty, ze kterých budete vykrajovat oblíbené tvary. Nezapomeňte, že ke každému plnému tvaru musíte mít i totožný tvar s dírkou uprostřed, aby byla barevná náplň pěkně vidět. Já si při vykrajování pro jistotu tvary počítám, abych měla stejný počet sušenek s dírkou a bez. Srdíčka, kytičky, hvězdičky a cokoliv dalšího pak pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

3. Vykrojené sušenky ve vyhřáté troubě pečte asi 15 minut. Čas pečení závisí na tom, jak tence jste těsto vyváleli a taky na tom, jak křupavé nebo měkké chcete linecké mít. Já mám ráda tenké a křupavé kousky, takže peču ještě dalších 5 minut, celkem tedy 20 minut na 160°C. U lineckého, lépe než u jiných druhů cukroví, poznáte, že je hotové hlavně podle barvy. Jakmile jen trochu zrůžoví, vyndávejte z trouby.

4. Hotové linecké slepujte nejlépe domácí marmeládou z červeného rybízu. Když necháte upečené kousky s marmeládou pár dní odpočinout, celé cukroví krásně změkne a kyselost marmelády se pěkně propojí se sladkou chutí samotných sušenek. Krásné Vánoce 🙂

 

Celozrnné linecké cukroví

 

Celozrnné linecké cukroví

 

Celozrnné linecké cukroví

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..