Mrkvový krém s řapíkatým celerem

Už si ani nepamatuju, kdy jsem se naposledy probudila a venku nesněžilo 🙁 Tohle není nic pro mě. Já bych se bez zimy klidně obešla. Hezký podzim, pak 2 týdny sněhu okolo konce roku a pak zase 20 °C, to by bylo za mě ideál 🙂 Ale co se dá dělat, když je zima, tak aspoň vymyslím nějaký způsob, jak se zahřát. A k tomu je tahle polívka vážně super.



INGREDIENCE

  • lžíce přepuštěného másla
  • střední cibule
  • 3 mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • špetka soli
  • lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • lžíce dýňového oleje

RECEPT

1. Do středního hrnce dejte na středním plameni rozpustit lžíci přepuštěného másla (pokud nemáte, tak slunečnicového oleje). Cibulku oloupejte a nakrájejte na kostky, ty pak vhoďte na horký tuk. Během smažení cibulky omyjte a oloupejte mrkve, nakrájejte je na menší kousky a až cibulka zesklovatí, přihoďte je do hrnce. Teď je čas na celer. Řapíky omyjte a z vnitřní strany, kde jsou tužší vlákna, je oloupejte. Listí, pokud není zvadlé, můžete použít také, nebo si ho nechat na ozdobu hotového krému. Na kostičky nakrájený celer přidejte k cibulce a mrkvi a chvíli všechno opékejte, dokud nebude zelenina lehce hnědá.

2. V tuto chvíli do hrnce přilijte vodu tak, aby vše bylo úplně ponořené a nechte na tom středním plameni vařit. Po 10 minutách zkuste vidličkou, jestli je všechna zelenina změklá a pokud ano, odstavte polévku z plamene a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka. Můžete chvíli počkat, než krém trochu vychladne, abyste se u mixování nespálili.

3. Jemný krém přendejte zpět do hrnce, kde ho, pokud je potřeba, můžete znovu zahřát. Nakonec polévku osolte a pokud máte, můžete přidat ještě domácí vegetu ze sušené zeleniny nebo sušený česnek.

4. Podávejte se lžičkou zakysané smetany, pokapané dýňovým olejem a se snítkou celeru. Dobrou chuť.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..