Já prostě miluju podzim. Opravdu, je to moje nejoblíbenější období, a tak mě vůbec nemrzí, že už je léto za námi. Taková ta klišé jako pletené svetry, tlusté deky k zachumlání, horká čokoláda a kafe, to je prostě moje. Ale ke kafi přece musí být něco sladkého, zvlášť na podzim! A cinnamon rolls, pro nás skořicové šneky, už jsem chtěla udělat vážně dlouho.

Cinnamon rolls patří společně s dýňovým koláčem neodmyslitelně hlavně k americkému podzimu a s ním spojenému Halloweenu. Já bych chtěla některý z typických svátků jako je Díkuvzdání, Den nezávislosti nebo právě Halloween moc zažít na vlastní kůži přímo za ocánem. A tak než se mi to podaří, navodím si doma zatím americkou sváteční atmosféru aspoň s těmito luxusními celozrnnými skořicovými šneky.

Tato dávka vystačí na 8 středních šneků. Můžete mi ale věřit, že jen u 8 nezůstanete. Pokud patříte mezi milovníky skořice a kynutého těsta, množství ingrediencí můžete zdvojnásobit. Při závěrečné fázi výroby šneků bych vám ale doporučila rozdělit si těsto napůl a “rolády” vytvořit dvě. Lépe se vám s nimi bude pracovat.

Ingredience
- 100 g povoleného másla
- 110 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 40 g moučkového cukru
- 125 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 5 g skořice
- 100 g třtinového cukru
Recept
- Nejdříve si nakrájejte máslo na malé kostky a nechte ho povolit. Půlku povoleného másla budete potřebovat hned do těsta, druhou půlkou pak natřete nakynuté rozválené těsto těsně před pečením. Z lednice také vytáhněte vejce, aby před použitím mělo pokojovou teplotu.
- Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte lžíci třtinového cukru a nechte vzejít kvásek.
- Po 10 minutách by mělo droždí na hladině mléka vytvořit bublinky, což znamená, že je připravené pro další práci. Do mísy od robota odměřte moučkový cukr, obě mouky a špetku soli. Přidejte kvásek, 50 g povoleného másla a vejce a nechte několik minut zpracovávat robotem do hedvábného pružného těsta. Pokud bude potřeba, můžete přidat lžíci mouky navíc, aby se těsto přestalo lepit na mísu.
- Po vypracování dejte těsto minimálně na hodinu kynout. Já předehřeju troubu na minimální možnou teplotu 50 °C, vypnu ji a vložím do ní místu s těstem přikrytou čistou utěrkou.
- Po hodině nebo dvou, kdy by mělo těsto aspoň zdvojnásobit svůj objem, ho vyklopte na lehce pomoučený vál a vyválejte na asi půlcentimetr tlustý obdélník. Ten potřete druhou polovinou másla a posypejte směsí skořice a třtinového cukru tak, aby náplň byla pravidelně po celém povrchu.
- Plát pevně zarolujte podél delší strany tak, abyste získali vysokou roládu. Pomocí nitě ji rozřežte na 8 stejných kousků a ty vložte řeznou stranou do olejem vymazaného pekáče, zakryjte znovu utěrkou a nechte ještě aspoň půl hodiny kynout.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté cinnamon rolls do ní vložte asi na 25 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy začnou zlátnout a jsou na povrchu křupavé. Upečené rolky po pár minutách vyndejte z pekáče a nechte je vychladnout na chladicí mřížce.
- Po vychladnutí můžete cinnamon rolls potřít polevou z moučkového cukru, mléka a kapky rumu ale není to nutné. Nejlepší jsou čerstvé, ale druhý den je můžete klidně dát na pár minut do trouby předehřáté na 100 °C a budou zase chutnat jako právě upečené.


