Celozrnné cinnamon rolls

Já prostě miluju podzim. Opravdu, je to moje nejoblíbenější období, a tak mě vůbec nemrzí, že už je léto za námi. Taková ta klišé jako pletené svetry, tlusté deky k zachumlání, horká čokoláda a kafe, to je prostě moje. Ale ke kafi přece musí být něco sladkého, zvlášť na podzim! A cinnamon rolls, pro nás skořicové šneky, už jsem chtěla udělat vážně dlouho.

 

 

Cinnamon rolls patří společně s dýňovým koláčem neodmyslitelně hlavně k americkému podzimu a s ním spojenému Halloweenu. Já bych chtěla některý z typických svátků jako je Díkuvzdání, Den nezávislosti nebo právě Halloween moc zažít na vlastní kůži přímo za ocánem. A tak než se mi to podaří, navodím si doma zatím americkou sváteční atmosféru aspoň s těmito luxusními celozrnnými skořicovými šneky.

 

 

Tato dávka vystačí na 8 středních šneků. Můžete mi ale věřit, že jen u 8 nezůstanete. Pokud patříte mezi milovníky skořice a kynutého těsta, množství ingrediencí můžete zdvojnásobit. Při závěrečné fázi výroby šneků bych vám ale doporučila rozdělit si těsto napůl a “rolády” vytvořit dvě. Lépe se vám s nimi bude pracovat.

 

 

Ingredience

  • 100 g povoleného másla
  • 110 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 40 g moučkového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 5 g skořice
  • 100 g třtinového cukru

 

Recept

  1.  Nejdříve si nakrájejte máslo na malé kostky a nechte ho povolit. Půlku povoleného másla budete potřebovat hned do těsta, druhou půlkou pak natřete nakynuté rozválené těsto těsně před pečením. Z lednice také vytáhněte vejce, aby před použitím mělo pokojovou teplotu. 
  2. Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte lžíci třtinového cukru a nechte vzejít kvásek.
  3. Po 10 minutách by mělo droždí na hladině mléka vytvořit bublinky, což znamená, že je připravené pro další práci. Do mísy od robota odměřte moučkový cukr, obě mouky a špetku soli. Přidejte kvásek, 50 g povoleného másla a vejce a nechte několik minut zpracovávat robotem do hedvábného pružného těsta. Pokud bude potřeba, můžete přidat lžíci mouky navíc, aby se těsto přestalo lepit na mísu.
  4. Po vypracování dejte těsto minimálně na hodinu kynout. Já předehřeju troubu na minimální možnou teplotu 50 °C, vypnu ji a vložím do ní místu s těstem přikrytou čistou utěrkou.
  5. Po hodině nebo dvou, kdy by mělo těsto aspoň zdvojnásobit svůj objem, ho vyklopte na lehce pomoučený vál a vyválejte na asi půlcentimetr tlustý obdélník. Ten potřete druhou polovinou másla a posypejte směsí skořice a třtinového cukru tak, aby náplň byla pravidelně po celém povrchu.
  6. Plát pevně zarolujte podél delší strany tak, abyste získali vysokou roládu. Pomocí nitě ji rozřežte na 8 stejných kousků a ty vložte řeznou stranou do olejem vymazaného pekáče, zakryjte znovu utěrkou a nechte ještě aspoň půl hodiny kynout.
  7. Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté cinnamon rolls do ní vložte asi na 25 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy začnou zlátnout a jsou na povrchu křupavé. Upečené rolky po pár minutách vyndejte z pekáče a nechte je vychladnout na chladicí mřížce. 
  8. Po vychladnutí můžete cinnamon rolls potřít polevou z moučkového cukru, mléka a kapky rumu ale není to nutné. Nejlepší jsou čerstvé, ale druhý den je můžete klidně dát na pár minut do trouby předehřáté na 100 °C a budou zase chutnat jako právě upečené.

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..