Křupavý japonský okurkový salát sunomono

Překvapí vás. Mě totiž taky překvapil. Myslela jsem, že tenhle salát bude prostě chutnat jako čerstvé okurky s kyselým nálevem. Přesto jsem mu dala šanci a opravdu. Sezamová semínka dají celému salátu úplně jinou chuť. No prostě dokud ho neochutnáte, neuvěříte. Jen ho zkuste 🙂 Recept na křupavý japonský okurkový salát za 3, 2, 1,:

 

 

Salát je skvělý jako lehká příloha k masu, ale osvědčil se i jako svěží doplněk ke svačině. Kváskový krajíc chleba jsem namazala smetanovým sýrem, na něj přidala kolečko prosciutta a na to pokladla hrst salátu. A výborná, originální a svěží večeře byla na světě!

 

 

INGREDIENCE (2 menší porce)

  • 1/2 salátové okurky
  • 4 cl rýžového octa
  • lžička třtinového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • sezamová semínka

 

RECEPT

  1. Nejdříve si na malé pánvi nasucho zlehka orestujte sezamová semínka. Černá nebo bílá, nebo prostě která máte zrovna u ruky. V hrnečku rozmíchejte ocet s cukrem a solí, pořádně, aby se složky úplně rozpustily a propojily.
  2. Pokud nemáte k dispozici bio okurku, doporučuju vám slupku oloupat. Nedočkáte se sice tak pěkného vizuálního efektu jako s neoloupanou okurkou, ale zbavíte se tak zřejmě chemického ošetření, kterého se okurka v minulosti dočkala. Očištěnou okurku dále škrabkou nastrouhejte na dlouhé a tenké proužky. Ty v misce promíchejte s nálevem a nechejte dvě minuty odpočinout.
  3. Okurku namočenou v nálevu přendejte do misky, ve které ji budete servírovat a zasypejte sezamovými semínky. Jemně promíchejte a můžete podávat. Buď jako velmi dietní snack, nebo třeba jako lehkou přílohu k pečenému hermelínu. Napište mi, jestli vás tenhle salát taky tak příjemně překvapil jako mě 🙂

 

 

 



1 thought on “Křupavý japonský okurkový salát sunomono”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..