Višňový koláč s mandlemi

V novém čísle Apetitu (04/2017) jsem našla skvělý recept na tento koláč v článku, jak využít zásoby ze spíže. Přesně takový článek jsem potřebovala, protože přiznejme si, kdo z nás nemá po zimě spíž narvanou až k prasknutí… No a právě v tomto koláči využijeme na náplň jednu celou skleničku marmelády.



INGREDIENCE

  • 140 g mandlí
  • 70 g třtinového cukru
  • 170 g celozrnné mouky
  • lžička citronové kůry
  • 230 g studeného másla
  • 2 žloutky
  • 300 g marmelády

RECEPT

1. Nejdříve je potřeba spařit mandle, aby šly lehce oloupat. Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Jakmile začne bublat, vhoďte do ní syrové mandle a nechejte je v ní 2 minuty. Poté slijte a opět mandle zalijte studenou vodou. Následně znovu slijte, teď se vám mandle budou docela dobře loupat.

2. Až oloupané mandle vyschnou, vložte jich 100 g spolu s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli do mixéru a rozemelte na prášek. Nyní v klasickém robotu smíchejte mandlovou směs s moukou a studeným máslem nakrájeným na kostičky. V této chvíli se vám ještě nevytvoří těsto, ale pouze suchá sypká směs s malými kousky másla.

3. Teď do mísy přidejte dva žloutky a míchejte vidličkou, později zpracovávejte rukou, dokud se nevytvoří křehké těsto. To rozdělte na dvě části – 1/3 a 2/3 a obě dejte do mrazáku. Po 30 minutách z mrazáku vyndejte větší část a těsto nastrouhejte do připravené dortové nebo koláčové formy. Nastrouhané těsto pak pořádně zatlačte na dno a ke stěnám, aby vytvořilo korpus. Na něj rozložte marmeládu a rozetřete ji nožem rovnoměrně po celém povrchu koláče. Jako poslední vrstvu posypejte koláč nahrubo nasekanými mandlemi, které vám ještě zbyly a také na něj prsty rozdrobte druhou část těsta, která byla v mrazáku asi 40 minut a posypejte lžící třtinového cukru. Celý koláč zabalte folií a nechte jej na 30 minut vychladit do lednice.

4. Vychlazený koláč pak pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40 minut. Průběžně jej ale kontrolujte, nechcete, aby těsto nebo mandle příliš zhnědly. Po vytažení koláče z trouby jej nechte 30 minut chládnout ve formě, poté jej z formy vyndejte a nechejte vychládnout úplně.

Ještě malý tip. Jelikož v tomto receptu využijete pouze žloutky, můžete si ze zbylých bílků udělat tyhle senzační medové kokosky.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..