V březnu se tradičně slaví po celém světě St. Patrick’s day, který u nás bohužel zatím moc popularitu nezná. Přesto všemi sociálními sítěmi tento den kolují různé irské recepty a já jsem se rozhodla jeden z nich, ten co se objevuje nejčastěji, vyzkoušet na vlastní kůži. Tradiční Irish soda bread, tedy irský sodový chléb (v mém podání celozrnný irský sodový chléb), se peče i za pomoci podmáslí. Pokud ho ale zrovna v ledničce nemáte, můžete ho nahradit mlékem a bílým jogurtem v poměru 1:1.
INGREDIENCE
250 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké bílé mouky
50 g mouky z ovesných vloček
lžička jedlé sody
lžička třtinového cukru
1 velké vejce
300 ml podmáslí
RECEPT
Jako první si předehřejte troubu na 200 °C. Tento recept je neskutečně rychlý a navíc neskutečně jednoduchý. Za hodinu budete mít hotový chleba se vším všudy 🙂 V jedné velké míse smíchejte všechny sypké ingredience. V menší pak všechny tekuté.
Teď ty tekuté pomalu vmíchejte do sypkých a celou směs ještě jednou pořádně zamíchejte. Ale jen tak, aby bylo vše smíchané, je potřeba ji nepřemíchat.
Těsto vylijte na vál a udělejte z něho pomoučenýma rukama jednu velkou kouli. Časem v tom získáte grif a pro vytvoření správné kuličky nebudete ani potřebovat těsto na vál vylévat. Já už to dělám tak, že ho v míse podsypu moukou a tvar bochníku vytvořím přímo tam. Nyní si vyložte plech pečicím papírem a chleba položte na střed, pak do něj ještě ostrým nožem vyřízněte kříž. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi hodinu. Průběžně ale chleba kontrolujte, aby nezhnědl víc, než by se vám líbilo. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Vyzkouseli jsme Zuzcin recept v nasi kuchyni a vysledek byl temer totozny. Chlebik byl vyborny a do druheho dne nevydrzel. Jeho pevnou strukturu trosku narusovalo mnozstvi celozrne mouky, takze se vice drobil. Tem, kdo maji radi chleb pevnejsi, doporucujeme poupravit si pomer hladke a celozrne mouky, a sice 250 g hladke a 200 g celozrne .
Děkuji za krásný komentář. Jsem moc ráda, že se Vám chlebík povedl! S celozrnnou moukou máte pravdu, nedrží bohužel těsto tak dobře, jako mouka bílá. P.S. Nejsem Zuzka, ale Monika 🙂
Vyzkouseli jsme Zuzcin recept v nasi kuchyni a vysledek byl temer totozny. Chlebik byl vyborny a do druheho dne nevydrzel. Jeho pevnou strukturu trosku narusovalo mnozstvi celozrne mouky, takze se vice drobil. Tem, kdo maji radi chleb pevnejsi, doporucujeme poupravit si pomer hladke a celozrne mouky, a sice 250 g hladke a 200 g celozrne .
Děkuji za krásný komentář. Jsem moc ráda, že se Vám chlebík povedl! S celozrnnou moukou máte pravdu, nedrží bohužel těsto tak dobře, jako mouka bílá. P.S. Nejsem Zuzka, ale Monika 🙂