Celozrnný irský sodový chléb

V březnu se tradičně slaví po celém světě St. Patrick’s day, který u nás bohužel zatím moc popularitu nezná. Přesto všemi sociálními sítěmi tento den kolují různé irské recepty a já jsem se rozhodla jeden z nich, ten co se objevuje nejčastěji, vyzkoušet na vlastní kůži. Tradiční Irish soda bread, tedy irský sodový chléb (v mém podání celozrnný irský sodový chléb), se peče i za pomoci podmáslí. Pokud ho ale zrovna v ledničce nemáte, můžete ho nahradit mlékem a bílým jogurtem v poměru 1:1.

 

Celozrnný irský sodový chléb

 

INGREDIENCE

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké bílé mouky
  • 50 g mouky z ovesných vloček
  • lžička jedlé sody
  • lžička třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 300 ml podmáslí

 

RECEPT

  1. Jako první si předehřejte troubu na 200 °C. Tento recept je neskutečně rychlý a navíc neskutečně jednoduchý. Za hodinu budete mít hotový chleba se vším všudy 🙂 V jedné velké míse smíchejte všechny sypké ingredience. V menší pak všechny tekuté.
  2. Teď ty tekuté pomalu vmíchejte do sypkých a celou směs ještě jednou pořádně zamíchejte. Ale jen tak, aby bylo vše smíchané, je potřeba ji nepřemíchat.
  3. Těsto vylijte na vál a udělejte z něho pomoučenýma rukama jednu velkou kouli. Časem v tom získáte grif a pro vytvoření správné kuličky nebudete ani potřebovat těsto na vál vylévat. Já už to dělám tak, že ho v míse podsypu moukou a tvar bochníku vytvořím přímo tam. Nyní si vyložte plech pečicím papírem a chleba položte na střed, pak do něj ještě ostrým nožem vyřízněte kříž. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi hodinu. Průběžně ale chleba kontrolujte, aby nezhnědl víc, než by se vám líbilo. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
  4. Po vychladnutí si můžete krásný čerstvý chleba vychutnat třeba jako chleba s krémovým sýrem a pečenou červenou řepou nebo jako sendvič s avokádem a vejci.

 

Celozrnný irský sodový chléb

 

Celozrnný irský sodový chléb

 

Celozrnný irský sodový chléb

 

Celozrnný irský sodový chléb



4 thoughts on “Celozrnný irský sodový chléb”

  • Vyzkouseli jsme Zuzcin recept v nasi kuchyni a vysledek byl temer totozny. Chlebik byl vyborny a do druheho dne nevydrzel. Jeho pevnou strukturu trosku narusovalo mnozstvi celozrne mouky, takze se vice drobil. Tem, kdo maji radi chleb pevnejsi, doporucujeme poupravit si pomer hladke a celozrne mouky, a sice 250 g hladke a 200 g celozrne .

    • Děkuji za krásný komentář. Jsem moc ráda, že se Vám chlebík povedl! S celozrnnou moukou máte pravdu, nedrží bohužel těsto tak dobře, jako mouka bílá. P.S. Nejsem Zuzka, ale Monika 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..